Сиропирана шоколадова торта

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629515399653
Сиропирана шоколадова торта
Снимка: NEVI
1 / 4
15/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8
"Сигурни сме! Няма по-сочна шоколадова торта от тази"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • брашно - 200 г
  • захар - 250 г бяла
  • какао - 60 г
  • бакпулвер - 1 1/4 ч.л
  • сода бикарбонат - 1 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 60 мл
  • айрян - 140 мл в съотношение 100 мл кисело мляко 40 мл вода
  • кафе - 140 мл горещо еспресо
  • За сиропа
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 150 - 200 г
  • кафе - 2 с.л. инстантно
  • За крема
  • течен шоколад - 200 г
  • бонбони - 5 - 6 бр. шоколадови
  • За украса
  • течен шоколад - 200г
  • бонбони
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата смесете всички сухи състави в купа и ги разбъркайте, a в друг съд разбийте яйцата, айряна и олиото. Смесете сухите и мокрите съставки, като разбърквате с шпатула. Накрая налейте на части горещото еспресо, разбъркайте всичко до еднородна смес.

Налейте сместа във формата за торта с диаметър 22 см и подвижно дъно, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурната до готовност. Блатът е готов, когато забиете шишче в него и то излезе сухо. Изпеченият блат оставете да се охлади и после разрежете на два блата.

Направете сиропа, като сипете всички съставки в тенджера и загреете до разтопяване на захарта. Готовия сироп оставете да се охлади. Сиропът и блатовете трябва да са добре охладени, преди да сглобите тортата.

Сглобете тортата, като в подходящ поднос сложите едната половина от блата и го напоите със сироп. После намажете с течен шоколад и поръсете с нарязани шоколадови бонбони. Отгоре сложете другата половина от блата и го напоете със сироп. Намажете цялата торта с течен шоколад и покрийте страните с кокосови стърготини. Украсете с още шоколадови бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: