Сладоледена Нуга

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
18/04/2016
"Това не е просто сладолед, това е произведение на изкуството, приготвено с много любов от нас за вас "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 439
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • сметана - 300 мл сладкарска (35 - 40 % масленост)
  • яйца - 4 бр.
  • портокали - 1/2 ч.ч. сок и кората от портокала (може лайм или лимон)
  • ром - 1 с.л.
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 ч.л. ванилия екстракт
  • бадеми - 100 г счукани и обелени
  • сладко от вишни - и смокини или др. по избор (само плодовете)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

В три отделни купи се поставя сметаната, белтъците и в трета - жълтъците. Захарта също се разпределя равномерно по купите и продуктите.

Сметаната се разбива с миксер на сняг, също и белтъците, а жълтъците - до побеляване.

Портокаловият сок се затопля, за да се редуцира, и след като се охлади, се прибавя и ромът.

В купа с шпатула много внимателно се смесват жълтъците и сметаната и след това се добавят и белтъците. Разбърква се до еднородност на сместа, ванилия, сок от портокал, ром, начуканите бадеми, сладкото от плодове.

Дъното на кейкова форма с диаметър около 23 см се покрива със свежо фолио, но така че да обхване ръбчетата добре, също и стените ѝ. Изсипва се кремът и се поставя във фризер за 24 часа.

При сервиране се обръща кейковата форма в подходяща дълга чиния за сервиране.

Може да се покрие с обелени, леко запечени и счукани лешници.

PS: Яйцата в този прекрасен на вкус десерт и истински сладолед са сурови. Купувам само такива от големи вериги и въпреки това преди употреба добре ги измивам с препарати.

Източник: Вкусно с Йоли

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Веселина Константинова
Мен също ме заинтригува тази рецепта и си струва да се опита.
0
0
marcheva14
marcheva14
19.04.2016 12:12
Здравей, Марина!
Да, тази рецепта е за сладолед без машина. Изключително вкусен десерт, много лесно се прави и най-важното резултата е безпогрешен. Тези дни ще пусна и една рецепта за сладоледово сорбе, също така лесно и много вкусно. Нямам снимки в момента и затова още не съм я публикувала.
0
0
Марина
Марина
19.04.2016 09:09
Като гледам рецептата, явно този става без машина, така че ще го пробвам :)
0
0