Зелка Роза

Мария ГеоргиеваМария Георгиева
Чирак
53255160289
Зелка Роза
Снимка: Мария Георгиева
1 / 6
19/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна зелка
  • праз - 200 - 300 г
  • заленчуци - 450 г микс
  • ориз - 2 ч.ч.
  • домати - 200 мл
  • чубрица - 1 и 1/2 с.л.
  • джоджен - 1 1/2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • универсална подправка - 3 с.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката, като за целта се загрява олио и в него се задушават празът. Щом поомекне добавете зеленчуковия микс. Разбъркайте и добавете ориза, доматите и подправките.

Залейте всичко с около 4 ч.ч. топла вода и гответе, докато оризът попие водата. Оставете плънката да поизстине. Поставете зелката е тава с кочана надолу и внимателно разтворете листата, за да не се скъсат.

Във всяко едно листо сложете по около 2-3 с.л. от плънката и завийте на сарма. Така продължете до средата на зелката, къдетo вече листата стават по-малки. Разтворете 4 листа, които се оставят да висят върху готовите сарми, а средата отрежете.

Поставете едно листо върху отрязания кочан, изсипете и последната плънка и завийте на сармичка с висящите листа. Около зелката излейте 4 ч.ч. вода, овкусете със сол, универсална подправка и олиото.

Залейте сармите с още малко олио, покрийте с фолио и печете в силна фурна за 20-тина минути, след това намалете на 200 градуса и печете още час. Махнете фолиото, намажете сармите с четка с червен пипер и олио и допечете за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: