Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и малко брашно на кашичка. Оставя се да бухне, сипва се в пресято брашно, чукват се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване и с останалите продукти се замесва еластично тесто.
Оставя се на топло да втаса докато удвои обема си. Отделя се 1/3 част за хлебчета с плънка от натрошеното сирене и нарязан ситно магданоз. Останалото е за питката.
Разделя се на 4 малки и една по-голяма топка тесто. Първата се разточва с диаметъра на тавата, в която ще печем, и се поставя на дъното. Второто топче е за средата. Голямата топка се разделя на четири.
Всяко се разточва на кръгла кора и се намазват с олио, наредени една върху друга без последната. Нарязват се на 8 триъгълника от край до край и в средата се прави прорез. Връхчето се промушва през разреза и се изтегля, а краищата се събират и нареждат около топчето в центъра.
Третото тесто е за оформяне на топчета между листенцата, а последното се разточва и се изрязват листа и цветенца. Втасва още 20 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170 градуса около 35-40 минути.
Изважда се намазваме с масло и покриваме с кърпа. Хлебчетата се оформят от топче тесто, сплесква се на питка, в средата поставяме плънка, оформя се отново топче с притисната част надолу и се сплесква с длан.
Нарязва се на 8 и всяка част се обръща нагоре с разреза. Печем наредени в тава, намазани с жълтък и поръсени със семена за 20 минути. Весели празници на всички!
Коментари