gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматни козунаци

Ароматни козунаци

Ароматни козунаци
Снимка: Мария Кунева
1 / 5
24/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции8
"По какво ще ги познаете ли - ами по неустоимия аромат, който ще ви привлече неудържимо към кухнята"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. В 100 мл от прясното мляко разтваряме маята с 1 суп.лъж. захар и 1 суп.лъж. брашно и оставяме да шупне.

Разбиваме яйцата и захарта и добавяме останалото прясно мляко, ванилията, рома, настърганата кора на лимона и портокала и половината олио. В пресятото брашно изсипваме готовата мая, солта и яйчената смес.

Бъркаме с дървена лъжица, като постепенно добавяме от брашното, след което започваме да месим на ръка, като добавяме по малко от затоплената мазнина. Месим продължително докато се усвои мазнината и по повърхността се появят мехурчета.

Оставяме на топло да втаса и отново леко премесваме и втасва втори път да удвои обема си. Когато стане готово късаме на еднакви парчета и правим на фитили, усукваме и плетем плитки, в моя случай са от 3, 4 и 6 фитила.

Оформяме плитките по желаната от вас форма, поставяме в тавички или форми и оставяме да втасат, след това мажем с разбит жълтък с малко олио и ръсим обилно със захар. Печем на 160 градуса предварително загрята фурна за около 50 минути в зависимост от големината на фурната!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: