Козунак с орехи
Uskršnji kolač sa orasima
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с орехи

Козунак с орехи

Козунак с орехи
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
25/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции3
"Козунакът е неразделна част от Великденската трапеза, но не всички козунаци са еднакви. Ето и нашето предложение за изключително сладък и вкусен козунак с орехи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в хладкото мляко. Добавете 1 с.л. захар, щипка сол и 1-2 с.л. брашно. Оставете маята да втаса.

Готовата мая изсипете в кладенчето. Добавете разбитите яйца със захарта. Добавете олиото, маслото, ванилията и рома.

Замесете меко тесто. Ударете го в плота около 100 пъти, без да го блъскате много силно. Оставете го да втаса на топло, като го покриете с фолио.

Разточете кори, наръсете ги със счукани орехи и увийте на руло. Сплетете по 2-3 плитки и оформете козунаците в тавичка.

Намажете отгоре с жълтък, поръсете с кристална захар и гарнирайте с орехови ядки. Оставете отново да втаса.

Печете в умерена фурна, като постепенно увеличите градусите. Ако започне да почернява от горе, покрийте с домакинска хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: