Пълнено агне

Пълнено агне
Снимка: цветослава киркова
1 / 3
04/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
275 мин.
Порции
10-12
"Не един и два празника сме отбелязали с това пълнено агне. Опитайте го и ще разберете защо го обожаваме"

Необходими Продукти

  • агне - 1 бр.
  • за дреболината
  • лук - 15 едри глави кромид
  • печурки - 600 г едри
  • карантия - сварените вътрешности от агнето (черва, шкембе и бял дроб)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лапад
  • чубрица
  • чер пипер
  • сол
  • червен пипер
  • щипка босилек
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеното агнето се посолява добре отвън и отвътре (главата и вратът се махат, те са за супата) и се оставя настрани. Лукът се нарязва на по едро, гъбите се нарязват на четвъртинки, а сварените дреболии на по-ситно.

В дълбока тенджера се слага да се пържи лукът. Когато поомекне, се добавят дреболиите, след това гъбите и накрая оризът. Налива се малко вода и се оставя на котлона, докато се изпари течността.

Добавят се всички подправки и с готовата плънка се пълни агнето. Зашива се с конец и се маже цялото с мас, смесена с червен пипер (ако нямате мас използвайте олио). Агнето се слага в подходяща тава върху дървени летвички, за да не изгори отдолу.

Налива се малко вода и се завива с фолио. Пече се в загрята пещ за 3 -4 часа. 1 час преди да е готово, фолиото се сваля и агнето се полива с водата, която има отстрани , за да не прегори кожата.

Продуктите за плънката са за 17 кг чисто агне .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: