Козунак с шоколад и лешници

06/05/2016
Лилия Цачева/Lipodve
отЛилия Цачева/LipodveЧирак7645641
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо501
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • мая - 8 г суха
  • прясно мляко - 180 мл топло
  • яйцa - 1 бр. + 1 жълтък
  • сол - щипка
  • брашно - 375 г бяло
  • масло - 115 г много меко
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за плънката
  • черен шоколад - 200 г
  • захар - 80 г
  • масло - 50 г
  • портокалова кора - настъргана, може лимон, лайм, мандарина (по ваш вкус)
  • за топинга
  • плънка - 1/2 от готовата плънка
  • ядки - 50 г сурови по ваш вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото: Смесете затопленото прясно мляко с маята и 1 щипка захар и оставете сместа да шупне. Разбийте захарта с жълтъка и яйцето, добавете вече шупналата мая.

В подходяща купа смесете солта с брашното и направете по средата кладенче, изсипете вътре млечната смес. Бъркайте всичко с дървена лъжица до получаването на лепкаво тесто. Малко по малко започнете да прибавяте маслото, като месите до пълното усвояване и чак тогава добавяйте следващата порция масло.

Прибавете и няколко супени лъжици олио. Сложете замесеното тесто в предварително намаслен съд, покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса около 2 часа.

Приготвяне на плънката: Натрошете шоколада, смесете с маслото, захарта и портокаловата кора. Разбийте до получаването на ароматна смес с едри парчета шоколад.

Приготвяне на топинга: Натрошете лешниците на едро и ги смесете с половината от вече приготвената плънка.

Втасалото тесто се изсипва върху добре набрашнен плот и се омесва няколко пъти. Разточете го на правоъгълник и вътре разпределете плънката. Завийте на руло, усучете го няколко пъти и сложете във форма с хартия за печене.

Покрийте пак с кърпа и оставете да втаса пак. След това го намажете с жълтък, поръсете с лешниковата смес и печете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Катя Благоева
Много богат! страхотен е !
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
06.05.2016 15:53
Един от най-хубавите домашни козунаци,които съм виждала,прекрасен е!
1
0
Джемиле Чешлиева
Сия определено много добре познава всички ястия. Възхищаващо е.
0
0
Лилия Цачева/Lipodve
Много благодаря! Аз не съм голям фен на козунаците, но този наистина е най-вкусния (заради шоколада разбира се). (:
0
0
Джемиле Чешлиева
Чудесна рецепта. Поздравления.
1
0
Лилия Цачева/Lipodve
Благодаря! (:
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв