Празнична пита за Гергьовден

07/05/2016
NEVI
отNEVIПомощник Готвач1624983
"За всеки празник - празнична пита, а за Гергьовден - най-хубавата празнична пита!"
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 760
  • Преглеждания за месеца306
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.

В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно мляко, киселото мляко и вече шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Месете поне 5 минути.

Оставете тестото да почине за 5 минути и в това време застелете тава с диаметър около 30 см. с хартия за печене. Оформете питата по следния начин :

1. Разделите тестото на две равни части.

2. Всяка част разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на стегнато руло.

3. Всяко руло нарежете под ъгъл на листа с дебелина около 1-2 см.

4. Подредете готовите листа по ръба на тавата на два реда.

5. Премесете останалото тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло.

6. Срежете готовото руло по дължина на две части и ги усучете една в друга. После навийте на охлюв и го сложете в средата на тавата.

Оставете готовата пита да втаса на топло за около един час. После намажете с разбитото с млякото яйце и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар