gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с хрупкава коричка

Селски хляб с хрупкава коричка

Потребител#170618Потребител#170618
Помощник Готвач
1722k4552k2
26/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Такъв вкусен хляб няма да намерите в магазина, затова записвайте рецептата и запретвайте ръкави"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл топла
  • мая - 1 бр. суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипвате водата, захарта, маята и няколко лъжици брашно. Разбърквате и оставяте да шупне.

Изсипвате половината брашно, добавяте олиото, солта и вече шупналата мая и разбърквате добре.

Прибавяте постепенно останалото брашно и когато ви стане вече трудно за бъркане, започвате месенето.

Тъй като брашната са различни и поемат различно, може да се наложи да добавите или да ви остане. Аз лично използвам на София мел и съм много доволна.

Меся тестото, докато спре да лепне по ръцете и стане мекичко като долната част на ухото. Оставям да втаса добре и след като го извадя, го разделям на 2 части.

Оформям хлебчетата. Намаслявам си тавичката или застилам с домакинска хартия и слагам хлебчетата. Оставям го да втасат още веднъж, поръсвам с брашно и правя няколко разреза отгоре, за да се изпекат добре.

Пека на загрята на 160 градуса фурна, като в ъгъла на фурната слагам купичка с вода, която да се изпарява и да направи коричката още по-хрупкава.

Пека до зачервяване. Не завивам с кърпа след изваждането от фурната.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: