Кексови скалички

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
6957k2k10k5
Кексови скалички
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
06/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Ето тези кексови скалички са основната причина да не сме в състояние да спазваме никаква диета"

Необходими Продукти

  • кекс - 400 г обикновен
  • бисквити - 200 г чаени какао
  • какао - 40 г
  • сладко от ягоди - 250 г
  • орехи - 50 г смлени
  • коняк - 1 с.л
  • масло - 200 г разтопено
  • прясно мляко - 3 с.л
  • за шоколадови ганаш
  • шоколад - 100 г млечен
  • сметана - 100 мл течна сладкарска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на пясък.

Кекса натрошете на дребни трохи, може да използвате готов кекс, купен от магазина, или да си го приготвите вие по стандартна рецепта за обикновен кекс.

Сложете в купа натрошените бисквити и кекса, добавете какаото, коняка, сладкото и орехите.

Разтопете маслото и го сложете в купата, сипете прясното мляко и с ръце буквално намачкайте много добре сместа, така че да се разбъркат всички съставки и да се смесят с течните. Трябва да се получи хомогенна лепнеща мокра смес. Ако усетите, че сместа ви е суха, долейте още малко мляко, докато се овлажни изцяло.

Покрийте купата с фолио и поставете в хладилника да се охлади и маслото да стегне за 30 минути, така по-лесно ще оформите скаличките.

Намокряйте ръцете си леко преди оформянето, за да не лепне тестото по тях.

След като сместа се стегне, оформете скалички с ръце, като взимате по малко от сместа, правите на топче и после леко изтегляте в единия край, така че да се получи форма на скала.

Постарайте се да са приблизително еднакви на големина. Готовите скалички подредете изправени в чиния с разстояние една от друга и сложете отново в хладилника за 30 минути да стегнат.

Направете си шоколадовия ганаш, като сложите сметаната на котлона и преди да заври, я махнете, сложете начупения шоколад в нея, оставете го за няколко секунди в горещата сметана и след това разбъркайте до разтапяне и получаване на хомогенна шоколадова смес.

Извадете скаличките и с помощта на лъжица полейте всяка с шоколадовия ганаш.

Приберете в хладилник да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: