Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Сутляш - турско сладко изкушение

Сутляш - турско сладко изкушение

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
6957k2k10k5
Сутляш - турско сладко изкушение
Снимка: Сия Рибагина
1 / 21с Видео
27/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч
  • нишесте - 2 равни с.л. пшенично
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 шушулка бурбонска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.

Загрейте в друга малка тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.

Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.

Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.

Когато сипвате сместа в купичките не се притеснявайте че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
525
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Безспорно мога да потвърдя, а и в коментарите вече е споменато, че ориза му е много. Може би 3/4ч.ч ще му бъде достатъчно.
22.03.2023 14:48
Анонимен
Анонимен
Ориза е много,по-добре сложете кафена чаша.
14.01.2023 13:10
1
Анонимен
Анонимен
Нищо не разбрах от вашата рецепта!!+
05.10.2022 19:23
Граф Сам
Граф Сам
Другарю Готвач Бегейски, защо не вземеш да понаучиш Чужди езици, като предлагаш на хорицата чужди рецепти а, за да не ги заблуждаваш ??? Мляко на турски е СЮТ, а не е СУТ. Така че, е СЮТЛЯШ (sütlyaş), а не е сутляш !!! “ü“ е Ю, “ya“ е Я, а “ş“ е Ш.
21.06.2022 21:33
2
2
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#222953
Потребител#222953
Много вкусно,рецептата е супер!
28.02.2020 18:49
ангелова
ангелова
Сложете по малко ориз, рецептата е добра, но ориза е много.
15.03.2019 16:27
3
Ivanova
Ivanova
Фантастичен
25.11.2018 14:23
Елена
Елена
Изключително вкусно! Благодаря за прекрасната рецепта!
05.05.2018 14:24
9
3
Потребител#188960
Потребител#188960
Чудесен десерт, много е вкусен
07.04.2017 12:40
8
1
1
Покажи всички подкоментари
Калинов
Калинов
Изглежда уникално вкусно и десерт който никога не съм опитвал но задължително ще се пробва рецептата.
24.01.2017 20:08
4
5
Потребител#177364
Потребител#177364
Направих го и много се хареса на всички
22.09.2016 15:37
12
2
цветослава киркова
цветослава киркова
Страхотен десерт, подходящ и за лятото :)
03.07.2016 08:07
6
3
marcheva14
marcheva14
Много обичам този турски десерт. Приготвям го, но с ориз Арборио за да стане по плътен крема.
Чудесни снимки и много добре приготвен.!! Браво!! Гласувам.
Само добавям един съвет, когато се изсипва в глинените купички или някакви такива подобни , за да не се спукат от горещата смес се поставя по една студена лъжичка и върху нея се излива горещия крем.
02.07.2016 23:58
22
4
Албена Асенова
Албена Асенова
Никога не съм приготвяла или опитвала.Мислех си,че има и някакъв сироп с който се полива десерта,но явно бъркам рецептата.
09.06.2016 14:26
6
4
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Напомня ми на оризов пудинг,аз прибавяме и малко задушени ябълки,страхотна рецепта. За жалост обаче в къщи само аз съм фен на такива десерти и почти не ги приготвям.
09.06.2016 12:44
10
5