Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на плънката. Измиваме ориза, както и дроба, почистваме ги и ги запържваме в нагрята мазнина. Пържим ги десетина минути, след което ги заливаме с малко вода или бульон, захлупваме ги с капак и варим, докато оризът омекне.
Отстраняваме от огъня и ги оставяме да поизстинат. Междувременно нарязваме зелката на по-едро, изсипваме го в намазнена тава и го объркваме с червен пипер.
След това взимаме пилето и го измиваме, натриваме го със сол отвътре и отвън. Вече готовата плънка овкусяваме със сол и черен пипер. Пълним пилето с плънката, зашиваме отвора и го слагаме да легне върху зелето.
Доливаме вода, за да покрие зелето. Покриваме тавата с алуминиево фолио и слагаме тавата в предварително нагрята фурна. Печем на 200 градуса под фолиото за около 1-2 часа, зависи кога месото омекне, затова трябва след първия час да проверяваме.
След като махнем фолиото, можем да сложим няколко резенчета масло върху пилето, оставяме за още 15-20 минути, за да може то да хване златиста коричка и водата да се изпари. Поднася се на порции.