Начин на приготвяне
Измийте добре суровия пипер. Изпичаме го на чушкопек. След това пипера го слагаме в съд и покриваме с капак да омекне. След това го белим, почистваме от семките и дръжките. Не го мием.
Готовият почистен печен пипер режем на парчета. На патладжана белим кората. Режем на парчета и го слагаме в купа, леко посоляваме. Оставяме го на страна.
На доматите правим малко кръстче с нож и ги попарих във вряла вода за няколко минутки. После обелих люспите на доматите. Почистени вече, ги нарязах на ситно и пасирах с пасатор.
Патладжана, който си отделихме да му се махне горчивината, го пържим в тиган с горещо олио леко, защото после ще го сложим да ври в соса. Изсипваме доматите в тенджера с малко олио и я слагаме да заври. после намаляваме, бъркаме често.
На вкус слагаме сол и черен пипер. Нарязваме чесъна на ситно и го добавям. Към доматения сос слагам и щипка захар, за да не е кисел. Бъркаме. Слагаме вътре печения и нарязан пипер и изпържения патладжан.
Сосът се вари до сгъстяване. Нарязвам магданоз и го слагам към края на варенето. Сипваме в чиния. Хапваме с препечен хляб.
Правя няколко вида манджи през лятото с такива летни зеленчуци.
Лятната вкусотия с пипер, домати и патладжан е готова.