Маслен тарт със заливка от лимонов кърд
Tart od masalca sa kremastim prelivom od limuna
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Маслен тарт със заливка от лимонов кърд

Маслен тарт със заливка от лимонов кърд

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Маслен тарт със заливка от лимонов кърд
Снимка: marcheva14
1 / 4
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Масленият тарт има нещо, което никой друг няма - заливка от лимонов кърд, която го прави уникален"

Необходими Продукти

  • за лимоновия кърд
  • яйца - 3 бр. L
  • захар - 150 г кристал
  • лимонов сок - 80 мл, пресен, около 2 - 3 лимона
  • масло - 56 г на стайна температура
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана
  • за масления тарт
  • брашно - 200 г
  • сол - 1/8 ч.л.
  • масло - 113 г на стайна температура
  • захар - 50 г кристал
  • яйца - 1 бр. L леко разбито с вилица
  • бадеми - 50 г смлени
  • за декорацията
  • сметана - 200 мл висок процент
  • захар - 2 с.л. кристал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва приготвянето на лимоновия кърд.

В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, захар и лимоновият сок. В тенджера за водна баня на умерена температура на котлона се поставя купата с яйчената смес и се разбърква постоянно за да не се сварят яйцата.

Разбърква се до момента, в който започне да се сгъстява сместа и оставя следа по обратната страна на лъжицата, т.н. палто на лъжицата - около 10/15 мин. или до 71 градуса на кухненски термометър.

Сваля се от котлона, охлажда се за няколко минути - около 3/4 мин и се прибавя маслото на кубчета, като след всяко кубче добре се разбърква с лъжица. Лимоновият кърд, след като е готов и е поел маслото, се покрива с домакинско свежо фолио, за да не направи коричка. Оставя се да се охлади напълно.

Маслен тарт:

Фурна - 205 градуса

Тавичка за тарт с борд и с подвижно дъно.

Хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и топчета или боб за поставяне върху хартията.

В купата на миксера или ръчен миксер се разбива маслото и солта, докато се смесят добре, за около 2 мин. на средна скорост. Добавя се захарта и се разбива за около 3 мин. на средна скорост на миксера - до пухкава и светла смес.

Добавя се леко разбитото яйце и се разбива на висока скорост, докато продуктите се смесят напълно. Наведнъж се прибавя брашното и се разбива за около 4/5 мин., докато започне да се отделя от купата на миксера - това е пълно смесване на продуктите.

Тестото се изважда се от купата и се завива в свежо фолио, оформя се на диск и се поставя в хладилник поне за 30 мин. Трябва добре за се е охладило, преди да се работи с него.

След като е охладено добре, леко с точилка се разточва по диаметъра на формата и с нейна помощ се поставя в тавичката. Работи се бързо, защото това е маслено тесто и омеква за няколко минути.

С пръсти се оформя борд, без да се издърпва от основата, защото при печене основата ще се разпука. Излишното тесто се маха с остър нож, набожда се с вилица на много места и се оставя в хладилник отново, докато се затопли фурната на необходимите градуси.

Поставя се в горещата фурна и се пече за 5 мин. на 205 градуса, изважда се за няколко секунди, за да се постави хартията и топчетата за печене, намалява се фурната на 180 градуса и се пече за около 15 мин., докато ръбовете по края получат хубав златист загар и са се отделили от формата.

Изважда се тестото, за да се махне хартията с топчетата/боб и се изпича за още 5 мин до златист загар на основата. Изважда се от фурната и се охлажда напълно.

Преди да се залее с охладения лимонов кърд, се посипват смлените бадеми.

Декорация : сметаната се разбива на сняг и с шприц се оформят розички. Розичките от сметана може да покрият изцяло тарта.

Масленият тарт със заливка от лимонов кърд е много сполучлив.

Източник: joyofbaking

Забележка: Самият лимонов кърд е изключително приятен като крем, със силен вкус и приятна киселина на лимон, охлаждащ за топлото време. Може спокойно да се ползва за пълнеж на торти или еклери.

Самото описание на сладкиша е много, но като изпълнение е приятно и лесно и най-вече бързо се приготвя.

Измервала съм продуктите с електронен кантар, но спокойно може и да са приблизителни, като например маслото да е точно 100 г или солта да е точно една щипка.

Фурната при мен показва точните градуси - 205, но може да се пече спокойно на 200 градуса в началото, а после да се намали на 180 градуса. 50 грама смлени бадеми са около 3 с.л., а ако не се разполага в момента с тях може и да се пропуснат и 56 г масло за лимоновия кърд спокойно може да е точно 50 г. Това не е проблем.

Добавям снимки, за да се види как и колко е изпечен масленият тарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: