Начин на приготвяне
Измийте и подсушете патешкото филе. Направете разрези (които да не стигат до месото) по кожата на ромбове.
Поръсете филето с 4 с.л. портокалов сок. Овкусете със сол и черен пипер. Похлупете и оставете магрето да се маринова за час.
Преди готвене извадете филето на стайна температура за около 30 мин.
Загрейте тиган с дебело дъно и поставете филето с кожата надолу. Намалете температурата на котлона. Запечете филето за 7 мин. от страната на кожата, отстранете мазнината и обърнете и печете за още 5 мин. от другата страна.
Прехвърлете филето в тава и печете в загрята фурна за още 10 минути на 180 градуса. При готовност извадете магрето и го оставете да почива около 10 мин. преди да го нарежете.
В същия тиган загрейте маслото и запържете брашното. Настържете кората на 1 портокал, а сока от двата портокала налейте в запърженото брашно, заедно с бялото вино. Разбъркайте хубаво. Добавете малко сол и черен пипер пипер и гответе за кратко, докато се сгъсти. Ако стане много гъсто, добавете малко вода - 20-30 мл.
Прибавете портокаловия сос към патешките филета.
Патешкото магре с портокалов сос е готово.
Адаптирано от Кулинарен еликсир.