Хайдушки калпак

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k6k2k8k6
Хайдушки калпак
Снимка: Добринка Петкова
1 / 8
07/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Ами какво да ви кажем, зареждайте яденето в печката, а като е готово - гръмнете веднъж и ние ще дойдем. Шегата настрана, но кулинарната импровизация на Добринка се е получила повече от чудесна"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 - 450 г
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 2с.л
  • за плънката
  • свинско месо - 1 кг, може и пилешко
  • бекон - 200 г
  • лук - 3 - 4 глави
  • чушки - 4 бр. червени печени
  • гъби - 400 г
  • соев сос - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • черен пипер
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко и захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто от изброените продукти. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Направете плънката, като загреете мазнина в дълбок тиган. Нарежете месото на кубчета и запържете. Прибавете ситно нарязаните бекон, след това лука и гъбите. След като поомекнат, добавете печените чушки, соевия сос и подправките.

Гответе плънката до готовност. Оставете да се охлади. Премесете тестото и го разселете по дъното и стените, на тавичка с размери 26-28 см. Намажете хубаво с разтопено масло и оставете да втаса за 15-20 минути.

Изсипете плънката и печете ястието на 200 градуса около 35 минути. Накрая поръсете с настърган кашкавал.

Върнете обратно във фурната за няколко минути, колкото да се разтопи. Идеята за това ястие видях в нета, но аз си го приготвих по мой начин и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
516
41
30
20
10
Дай твоята оценка: