Домашни шоколадови вафли

09/07/2016
Valentina Georgieva Hrist
отValentina Georgieva HristНовак1751
"Страшно вкусни Ретро вафлички, които стават лесно, а се изяждат още по-лесно "
Приготвяне40 мин.
Готвене5 мин.
Общо45 мин.
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 612
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • масло - 100 г
  • черен шоколад - 200 г (100 гр за крема и 100 за поливане на вафличките)
  • сусамов тахан - 2 с.л. / може и без него/
  • орехи - 100 г
  • вафлени кори - 5 бр закупувам ги от руски хранителен магазин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако искате кремът ви да не е шоколадов, просто не ползвате шоколад.

Разбивате хубаво яйцата и захарта. От тях трябва да направите крем, който се вари на водна баня. Слагате крема в съд, който поставяте в по-голям съд с вода и така варите при почти постоянно бъркане до сгъстяване. Отнема около половин час, поне при мен.

Оставяте леко да поизстине и добавяте маслото, 100 г шоколад, тахана и орехите. Разбърквате хубаво с шпатула.

Слагате първата кора с квадратчетата нагоре и заливате с крем. И така пет кори, като последната поставяте с квадратчетата надолу.

След това поставяте отгоре прозрачно фолио или като мен - хартия за печене, и увивате добре готовото вафлено нещо. Още не са готови вафлите, по-скоро прилича на торта.

Трябва да поставите върху това нещо твърд предмет, който да натиска корите. Аз използвах кантара. Така де, няма само да ме ядосва той, нека да направи и нещо хубаво.

Оставих така цяла нощ на хладно - на балкона. Сутринта разрязах добре прилепналите кори. Съветвам ви да режете на малки парченца, като за едно хапване.

Стопих в микровълновата 100 г черен шоколад с лъжица масло и с четка намазах всички вафлички.

После оставих да поизстине шоколад. И с удоволствие пробвах първата вафличка, докато все още всички спяха и аз посрещнах пролетта. Еххх, каква сладост! Дано и пролетта ни бъде така сладка и нежна като вафличките!

Съветът ми да режете на малки парченца не е случаен. Корите омекват доста и при отхапване някакси се разтеглят, разместват се пластовете. А когато вафличката е малка и се сложи цялата в устата, следва едно такова разтопяване, една такава нежност по небцето, която си струва всяка стъпка и всяка секунда от иначе дългото правене на вафличките.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар