Арабски кекс с шоколад

09/07/2016
Наталия Петрова
отНаталия ПетроваГотвач3536692572
"Струва ни се, че е дори още по-вкусен, отколкото изглежда. Уникална шоколадова феерия, не мислите ли "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 357
  • Преглеждания за месеца139
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа с миксер разбиваме добре яйцата и захарта (да си удвоят обема), след това прибавяме млякото, олиото и какаото и хубаво разбиваме до гладка смес (да се разтвори добре какаото).

От така приготвената смес отделяме 1 пълна ч.ч.( ще приготвим глазурата с нея), а към останалата смес прибавяме бакпулвера, ванилията и брашното и отново хубаво разбиваме.

Готовата кексова смес изсипваме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка с диаметър 20 см или във форма с падащи стени със същата големина. След като изсипем сместа в тавичката, хубаво я разстиламе по цялата тава с помощта на лъжица, за да не се надуе кексът само по средата. Печем в загрята на 180 градуса фурна (само на долен реотан), като поставяме тавата по средата на фурната, печем до суха клечка ( около 40 мин.)

Докато кексът се пече в тиган или тенджера на не много силен котлон сипваме отделената смес, натрошаваме и шоколада в сместа (отделяме малко от шоколада, за да настържем върху готовия кекс). Щом сместа започне да завира при непрекъснато бъркане, изчакваме леко да се сгъсти и махаме от огъня. Оставяме крема/глазурата да изстине напълно.

Щом кексът се изпече, го изваждаме от фурната и го оставяме да изстине напълно. Щом кексът и глазурата са изстинали, обръщаме кекса в подходяща чиния, режем го на парчета и го заливаме с крема/глазурата. Декорираме с настърган шоколад, касис и десертчето.

Забележка: Моята фурна не е много силна и няма вентилатор, преценете колко и как да печете според вашата фурна.

Преди да залеете кекса с крема/глазурата, хубаво го разбъркайте преди това, за де е гладък.

В оригиналната рецепта няма шоколад и декорация, ако желаете може да ги пропуснете, всичко останало си остава непроменено.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар