gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Домашно Масло

Домашно Масло

Valentina Georgieva HristValentina Georgieva Hrist
Новак
17811890
Домашно Масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
200 г
"Домашно масло, което нямаме търпение да намажем на филийка"

Необходими Продукти

  • каймак - от сварено прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Купувам по 5 л мляко всяка седмица и от него приготвям кисело. След сваряването отделям каймака в стъклен буркан и прибирам във фризера. За три седмици, тоест от около 15 л мляко, събирам около 300 грама хубав и гъст каймак.

Когато реша да правя масло, изваждам буркана от фризера и оставям на стайна температура за около 2 часа. Трябва да се отпусне каймакът, но да си е все още леден и твърд.

Слагам го в шейкър каната на робота и пускам на средна степен. Нужно е доста време, може би около 15 минути. Не стои постоянно включен уредът, разбира се. изключвам и с една шпатула леко поразбърквам. И така...много пъти. Много по-лесно е, когато каймакът е леден. Даже в един момент добавям две- три ледчета от фризера и ги оставям да се поразтопят в него. И пак включвам блендера.

По някое време започва да се отделя млякото от маслото.

Когато спре отделянето на мляко, с ръце извадете маслото и го поставете в купа. Притиснете много хубаво с пръстите си, за да се отдели ако има още от млякото.

От 300 г каймак станаха 200 г масло - истинско, жълто, хубаво.

Аз го сложих във фризера, защото в момента не ми е нужно, а бързо започва да променя аромата си в хладилника - за около 4-5 дни.

И понеже не обичам да изхвърлям - отцеденото мляко, в което има доста зрънца масло, използвам за направата на хубав домашен хляб.

Струва си да го направите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: