gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Сладкиш с кайсии и праскови

Сладкиш с кайсии и праскови

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Сладкиш с кайсии и праскови
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Поглезете любимите си хора с ароматен плодов сладкиш"

Необходими Продукти

  • Карамел
  • масло - 50 г
  • кафява захар - 150 г
  • праскови - 1 бр. голяма
  • кайсии - 5 бр. големи
  • Тесто
  • брашно - 120 г + 1 с.л царевично нишесте
  • бакпулвер - 1 1/4 ч.л.
  • сол
  • масло - 110 г стайна температура
  • захар - 100 г
  • яйца - 2 бр. стайна температура
  • прясно мляко - 80 мл стайна температура
  • ром - 1 с.л.
  • сметана - висок процент 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намаслена тортена форма с подвижно дъно - 23/24 см. Фурна - 170-180 градуса.

Започва се от карамела: В тенджера се стопява маслото, добавя се захарта и се оставя да кипне за около 2 мин. Карамелът се изсипва в тортената форма и се нареждат почистените плодове.

В купа се смесват сухите съставки.

В миксер се разбива маслото и захарта за около 3 мин. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива на умерена скорост на миксера - за около 2 мин.

Прибавя се половината от сухите съставки, ром и прясното мляко, разбива се. Добавя се и другата част сухи съставки. Разбива се до еднородна смес, която се изсипва върху плодовете в тортената форма. Заравнява се с шпатула.

Плодовият сладкиш се пече на 170 градуса за около 35-40 мин.

Оставя се във формата да изстине за около 10-15 мин, минава се с остър нож по края на формата и се обръща върху подходяща чиния. Гарнира се с бита сметана.

Плодовете съм ги разположила така: в средата праскова, нарязана на филийки, а отстрани - похлупени кайсии. Оригиналната рецепта е с ананас.

Сладкишът с кайсии и праскови е много вкусен.

Източник: кулинарен блог на Ева Тонева

Забележка: Избрала съм по-зелени кайсии, за да има по-силен контраст на киселинност между карамела и плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: