Ориз 3 в 1

ВилиВили
Новак
149
Ориз 3 в 1
Снимка: Вили
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"За заклети лакомници, да които едно никога не е достатъчно - ориз 3 в 1"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г
  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • пилешки воденички - 100 г
  • печурки - 200 г
  • лук - 1 голяма или 3 малки глави
  • моркови - 1 бр. (среден размер)
  • чушки - по 1 бр. зелена и червена
  • домати - 1 голям или 2 средни
  • подправки - сушени (зеленчуков микс БЕЗ овкусители)
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • бульон - в който е сварено пилешкото месо
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подсолена вода се варят бутчетата и воденичките, но не до пълна готовност. В загрята мазнина се запържват лук, морков и чушки (нарязани на дребно) за 3-4 минути. Към тях се добавят леко сварените воденички и измитият ориз.

Слагат се всички подправки без червения пипер и всичко се пържи на умерен към бавен огън (ако оризът много залепва се слага съвсем малко от бульона) поне 6-7 минути.

Слага се червеният пипер и хубаво се разбърква. Когато се усети познатият аромат на запържен червен пипер се слагат настърганите домати и се запържва още една - две минути.

На дъното на тава се подреждат бутчетата и част от нарязаните гъби, отгоре се изсипва запърженият със зеленчуци и воденички ориз, отгоре се изсипват и останалите нарязани гъби и се залива с бульона (4 към 1).

Пече се до готовност на не повече от 250 (аз спирам фурната, когато все още има малко течност, защото при охлаждането оризът поема още и има опасност да стане сух).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: