Бабината Рибена Чорба

Бабината Рибена Чорба
Снимка: Светлана Лазарова
1 / 8
24/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Хубава рибена чорба се прави с риба, поне с два вида риба и много подправки, но подбрани!"

Необходими Продукти

  • риба - около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
  • лук - 1 купичка нарязан на дребно
  • моркови - 1 купичка нарязани на дребно
  • чушки - към общата купичка с морковите
  • домати - 1 купичка настъргани или от консерва
  • картофи - 1 купичка нарязани на дребни кубчета
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • олио
  • девесил - 1 голяма връзка пресен
  • магданоз - 1 голяма връзка пресен
  • черен пипер - прясно смлян
  • мащерка - 2 - 3 клончета суха
  • естрагон - няколко листенца тарос;
  • бульон - около 3 л. вода + рибен
  • люти чушки - смляна суха
  • лимонов сок - и/или оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баба ме е учила да готвя рибена чорба. Приготвяше я най-често от глави, опашки и коремчета на шаран и каракуда. Ако извадеше хайвер от някоя риба, пускаше и него да се сготви в чорбата.

Най-вкусната бабина чорбица :)

Рибата сварете в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, сте я посолили малко и сте я наръсили с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варите около 5 мин.

Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон (само с рибен бульон ми е твърде силен вкуса, затова разреждам с вода), сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите.

Готвите до пълна готовност на зеленчуците. В края добавяте парченцата риба.

Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тарос, мащерка и черен пипер добавяте, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.

Да Ви е сладко !

Забележка: Мерителната ми купичка е с вместимост 400 мл

Рейтинг

5 5
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка: