gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за гости

Питка за гости

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4532k2k2k5
Питка за гости
Снимка: Monika Ivanova
1 / 4
26/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8
"Традицията повелява да посрещнете гостите си подобаващо и да ги нагостите вкусно!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 4 бр. + (1 жълтък за кваса, 1 жълтък за намазване)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 щипка
  • брашно - около 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с хладкото мляко. Добавят се 1 с.л. захар, 1 жълтък, щипка сода за хляб и брашно колкото поеме за да се получи гъста каша. Оставя се да шупне (докато удвои обема си).

В друга купа смесваме останалите яйца и солта, 1 с.л. захар, олиото, лимоновия сок и постепенно прибавяме брашното. Сипвате и кваса и замесвате тестото. То трябва да е меко, но да не залепва по ръцете.

Разделяте тестото на 3 топки. Всяка от тях се разточва по големината на тавата. Работете върху кухненска хартия за печене. Разточените парчета тесто се слагат едно върху друго като между първото и второто мажете с мазнина, между второто и третото също и на последното не слагате. Поставяте чаша в средата и правите 8 разреза отстрани като лъчи на слънце.

Усуквате получените парчета и пренасяте в омазнена тава, поръсена с брашно. Там оставяте да втаса още 30 минути, след което мажете с жълтък и слагате да се пече на 180 градуса около 40-45 минути. Пригответе си голяма тава, защото след втасването питката се надига много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: