Шоколадов кекс Орео с тофи крем и ядки

27/07/2016
Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522041396
"Насладата не бива да се измерва в калории, а в приятни моменти със скъпи хора "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо700
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за кекса
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 80 г
  • сладкарска сметана - 80 мл
  • инстантно кафе - 3 ч.л
  • черен шоколад - 100 г
  • брашно - 1и1/4 ч.ч
  • ром - 1/2 есенция
  • за тофи крема
  • захар - 1 ч.ч
  • масло - 60 г
  • сметана - 200 мл
  • бял шоколад - 50 г
  • за поръсване
  • орехи - 1 ч.ч. (бадеми, лешници и т.н., ) едро смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка сложете сметаната, шоколада и маслото. Сложете на котлона и бъркайте докато се разтопи. Сипете кафето, разтворено в 20 мл вода. Оставете сместа малко да се охлади. Пресейте брашното с бакпулвера в подходяща купа.

Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на пухкав сняг. Прибавете есенцията и жълтъците един по един към шоколадовата смес, като след всеки разбърквате. Добавете белтъците, разбъркайте внимателно и изсипете сместа при брашното. Разбъркайте добре.

Намажете формата за кекс и я поръсете с какао.Изсипете 2/3 от сместа и подредете бисквитките. Покрийте ги с останалата смес. Печете в загрята фурна на 180 градуса за 35-40минути. Оставете кекса да се охлади. В касерола карамелизирайте захарта с маслото. Когато вече придобие карамелен цвят, налейте топлата сметана. Бъркайте докато се сгъсти.

Свалете от котлона и добавете шоколада. Оставете леко да се охлади. Отделете една част от карамела, а другата прибавете към разбитата сметана. Поставете кекса в подходяща чиния. Напълнете пош с карамеления крем и украсете.Поръсете с орехите и залейте с карамелената заливка.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар