Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от бъз

Сладко от бъз

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Сладко от бъз3 / 3
26/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
"За вкусно похапване и за здраве - консумирайте повече сладко от бъз!"

Необходими Продукти

  • бъз - 3 кг добре узрели зърна
  • захар - 1 кг, може и по - малко
  • лимонена киселина - 1 ч.л., не е задължителна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.

Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода. Сипете черния бъз и сока вътре и оставете да се вари на умерен огън до сгъстяване.

Накрая разбъркайте с лимонтозуто, но не е задължително. Още горещо, сладкото от черен бъз се разсипва в бурканчета и се затварят.

Плодът е изключително полезен и доказано лечебен за ред заболявания, като рак, кожни раздразнения, грип и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Vesselina Marinova
Vesselina Marinova
Като дете много обичах това сладко. Преди години го приготвих по този начин. Беше първият ми опит с черен бъз. Малко се разочаровах от резултата защото имаше много семки. Тази година правих сироп от бъз и отделих една част от него за сладко. Пасирах плодовете, прецедих сока, добавих захарта в него заедно с едно пакетче гелфикс. Може да използвате и натурален пектин от сърцевина на дюля. Аз така смятам да направя следващия път. Със сигурност обаче резултатът беше доста по-сполучлив от първия ми опит. ;)
01.11.2013 01:15
4
Стефка
Стефка
Сладкото наистина ще е полезно , но не и за болни от диабет . А лимонтозуто запазва хубавия червен цвят на сиропа му .За препоръчване е да се добавят нарязани плодове , които зреят в момента , за да се заглуши специфичната миризма на бъза , която бързо омръзва особено на децата . Пропорцията се запазва независимо от добавените плодове .
20.07.2013 11:07
4
1