Начин на приготвяне
Отделяме внимателно белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците с щипка сол и пудра захар. Като станат на твърда пяна прибавяме внимателно жълтъците, като продължаваме непрекъснато разбиване.
След това добавяме ванилията, брашното и бакпулвера, също внимателно, за да не спадне сместа. Ако е необходимо ръсваме още малко брашно, да се получи тесто с гъстота като пандишпанено.
Изсипваме в квадратна форма за печене (не много голяма ), покрита с намазана с масло и поръсена с брашно хартия за печене. Печем в нагрята на 170 градуса фурна. Готовия блат изваждаме от формата и сиропираме, когато се охлади.
За сиропа слагаме да се карамелизира една чаена чаша захар и когато стане на карамел дръпваме от котлона, изчакваме малко да се охлади и наливаме внимателно 2 чаени чаши топла вода.
Връщаме на котлона и сваряваме на карамелен сироп. Поливаме охладения блат със сиропа . Разбиваме сладкарската сметана и намазваме блата. Нарязваме с остър нож на триъгълни пастички. Може да поръсим с натрошен карамел .