Сиренки за закуска

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сиренки за закуска3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
40
"Сутрините са най-хубави, когато са изпълнени с аромата на току що извадени от фурната сиренки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • олио - 400 мл (зехтин)
  • прясно мляко - 2 ч.ч. затоплено
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 11 г суха
  • сода за хляб - 2 ч.л. + малко топла вода за разбъркване
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • сирене - 250 - 300 г краве
  • яйца - за намазване
  • сусам - за поръсване (ким, мак)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две големи плоски тави, покрити с хартия за печене. Фурна -180 градуса. Работи се с миксер. Маята не е активирана предварително.

В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се се маята, захарта и в единия ъгъл се добавя и солта. Разбърква се.

Добавят се яйцата, предварително леко разбити, затопленото прясно мляко, и при непрекъснато разбиване с миксера се добавя и мазнината на тънка струйка.

Разбива се до оформянето на по-твърдо тесто и се сваля от купата на миксера след като е образувало хубава топка тесто. Оставя се да втаса за около 30 минути, като се покрива със свежо фолио.

Откъсват се топчета тесто около длан, оформя се на кръгче и се поставя парче сирене. Прихлупва се и краищата се притискат с вилица.

Нареждат се в тава върху хартия за печене и се оставят около 15 минути да втасат отново. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със сусам/ким/маково семе.

Сиренките се пекат на 170-180 градуса за около 15 мин.

Сиренките за закуска са много вкусни!

Източник: кулинарен тефтер на мама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Содата и тя е при брашното, разтворена в малко водичка, 2-3 с.л. вода. Написано е в рецептата и смятах, че всеки ще се сети че се добавя и тя. Пропуск при обясненията съм допуснала, ама то и какви обяснения... то няма такива почти. Всичко съм хвърлила в миксера и го оставих сам да работи. Няма и последователност на продукти, а и в тази рецепта изобщо не е важна последователността. Защо има и сода... ми не знам. Но забелязвам, че и при други рецепти се ползва и мая и сода за хляб, това е например при рецептите които ползвам от joyofbaking. Вероятно при по-тежките теста се ползват и двата вида набухватели.
29.07.2016 12:54
marcheva14
marcheva14
Здравей, Сийче!
По рецепта пише 400 мл олио. В началото и на мен ми се видя много, ама на, виж станаха , а и не са мазни, къде отиде тази мазнина, не знам. Както писах съм ги работила с настолен миксер и много го оставих да разбърква и тя последствие се усвои. В началото смятах ,че нищо няма да стане и ще отиде в боклука. Тези соленки не са от най-добрите, нямат никакви претенции за висока кулинария, много обикновени, елементарни, но и много вкусни. Направих половин доза, защото излизат страшно много и какво ще ги правя толкова бройки. Имат и лек дъх на сода, но мен не ме дразни. Фактически това си е содено тесто за питка, но много по меко.
Поздрав!
29.07.2016 11:58
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
С удоволствие бих хапнала от тези сиренки,Мари,тази мазнина 400мл не е ли много?
29.07.2016 11:42