Начин на приготвяне
Направете блатовете за тортата. Обикновено бутертестото се продава в пакети с две части тесто.
Всяка част разточете леко и разрежете на две. Трябва да ви се получат по два правоъгълника от всяка част - общо четири блата.
Сложете всеки блат в тава с хартия за печене. С помощта на вилица набодете тестото на места, с цел да не се надигне много.
Изпечете всеки на 220 градуса за 10 минути, блатовете стават много бързо, затова ги наблюдавайте, печете до златист цвят. Извадете ги и оставете да се охладят.
Изравнете с нож блатовете, ако са се надули много остържете малко и подравнете краищата им, отделените изрези използвайте накрая за украса.
Подгответе желатина, като го сложите в чашка със 50 мл студена вода и оставете да набъбне.
Сложете млякото с ванилията в тенджерка и сложете на котлона да кипне. Разбийте жълтъците със захарта.
След като млякото заври го махнете от котлона и оставете за няколко минути да се охлади.
Започнете енергично да бъркате жълтъците и леко на тънка струя добавяйте от млякото, като внимавате да не се пресече.
Когато се хомогенизират върнете тенджерата на котлона и варете крема до сгъстяване за няколко минути. Кремът не трябва да завира, затова го махнете от котлона преди да закипи.
Сложете в горещия крем набъбналия желатин и разбъркайте, за да се разтопи и усвои от крема.
Оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърд сняг и я добавете на части в крема, като бъркате внимателно отвътре навън с дървена лъжица.
Подредете тортата в подходящ съд, аз използвах тавичка постлана с хартия за печене, сложете един блат, намажете обилно с крем, покрийте със следващия и така до края.
Намажете бутер сладкиша хубаво с крем от всички страни и оставете да се охлади.
Начупете изрезите и покрийте тортата с тях. Ако не са ви останали изрезки, може да украсите по желание с плодове, орехи или шоколад.
Тортата оставете в хладилник за 12 часа да стегне.
Бутер тортата с баварски крем е готова.
Коментари