Боб в гърне

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Боб в гърне
Снимка: Ники
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4-5
"А спомняте ли си навремето как майка ви приготвяше боб в гърне?"

Необходими Продукти

  • боб - 300 - 400 г бял
  • мазнина - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 глава кромид или 1 стрък праз
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 2 цели сухи + 1 с.л. стрити
  • люти чушки - 1 брой
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • моркови - 1 - 2 броя
  • джоджен - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете предварително боба от вечерта в студена вода. Сварете го след това в една вода и я хвърлете.

Отново го сложете да се вари заедно с 3 с.л. олио, нарязаните моркови, накълцания лук и скилидки чесън, сухите цели чушки и лютата чушка.

Щом поври, добавете стритата чушка и останалите подправки (без червения пипер) заедно със сол на вкус.

Прехвърлете боба в гърне и го разбъркайте с доматеното пюре и червения пипер. Сложете капака и го печете във фурната за 2 часа на умерена температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
513
44
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivo
Ivo
От по стари хора, с повече опит, научих, че боба "обича" много лук. За това слягам 2-3 глави при варенето.
Не съжалявам, че съм ги послушал.
02.06.2016 14:18
3
Georgi Jorkaeev
Georgi Jorkaeev
neochakvano dobyr rezoltat 6+
30.11.2015 16:52
1
ПГ
ПГ
Аааа, Ани изригна! Grammar Nazi :D :Д
21.11.2015 21:21
Тошко
Тошко
Много вкусна рецепта, особено ако се сложи и свинска мръвка.
20.04.2015 23:01
1
3
Юлия
Юлия
Колко време трябва да ври с първата и с втората вода в тенджерата?
13.11.2013 13:06
13
2
Покажи всички подкоментари
петя
петя
Аз го направих с свински гаради запаржвате ги и като слагате гарнето слага те и тях става супер.
09.02.2013 16:13
2
9
1
Покажи всички подкоментари
Диана Михова
Диана Михова
Аз го направих с печена чушка също! Много е вкусно!!! (^^)
24.01.2013 20:51
4
Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
вместо суха чушка сложих печена червена, но в гърнето. и полусурова истинска наденичка. стана супер! само внимавайте с водата - като се свари боба изкарайте половината вода и поне половин час преди да извадите от фурната махнете капака на гърнето.
29.08.2012 13:09
3
1