gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Богородица

Питка за Богородица

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7723k2k3k7
Питка за Богородица
Снимка: Марияна
1 / 2
15/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Пригответе питка, за да почетете Богородица и всички майки! Раздайте за здраве!"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме си брашното в дълбок съд. Правим си кладенче. В кладенчето слагаме 1 ч.ч кисело мляко, 2 с.л олио, щипка сол и си чукваме две яйца. Стопляме леко прясното мляко и прибавяме маята и 1 с.л захар, плюс 1 с.л брашно.

Размиваме добре захарта и оставяме да шупне маята. После прибавяме и нея при другите съставки в кладенчето. Замесваме тесто. После върху набрашнен плот го доомесваме. Тестото го разделяме на 7 части. Всяка част оформяме на топка. Подмазваме тавичка и посипваме леко с брашно.

В центъра на тавичката слагаме една топка и около нея другите шест. Трябва да се получи форма на цвете. Леко ги слагаме на разстояние едно от друго. При втасването ще се надигнат и бухнат топките. Оставяме да втаса питката за 40 мин. покрита с кърпа на топло. Разбиваме яйцето с вилица в купичка, прибавяме 1 с.л олио.

Намазваме питките с яйчената смес с помощта на четка. Поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Вадим пиката като е готова и хапваме. Да ви е сладко! За Богородица е характерно направата на питка или хляб за здраве, това е една идея за вкусна питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка: