gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сарми»Турски постни лозови сармички

Турски постни лозови сармички

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Турски постни лозови сармички
Снимка: marcheva14
1 / 4
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Уникални лозови сармички, които искат от вас само търпение за приготвяне и апетит за изяждането им"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч. дългозърнест
  • доматено пюре - 3 с.л
  • моркови - 1 бр настърган
  • лук - 1 глава - голяма наситнен
  • джоджен - 1/2 връзка наситнен
  • магданоз - 1/2 връзка наситнен
  • копър - 1/2 връзка наситнен
  • мащерка - 2 щипки суха, по - големи
  • мента - 2 - 3 щ наситнена
  • зехтин - 8 - 10 с.л
  • чесън - 2 бр скилидки наситнен
  • черен пипер, сол
  • стафиди - 2 шепи
  • лимонов сок - сок от 1 бр. + няколко кръгчета от лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбока и чугунена тенджера;

Пресни лозови листа или замразени;

Листата, ако са пресни, е необходимо да се попарят на котлон, докато омекнат и сменят цвета си, а ако са замразени, не е необходимо и се ползват веднага след размразяването им.

Плънката за сармите се събира в купа сурова и се поставя с малка ч.л. във всяко листо.

Завиват се тесни лозови сарми, като не се пълни много листото с плънка, защото оризът ще набъбне по време на готвенето.

Нареждат се в тенджерата. Заливат се със зехтин и вода до сармите или 4:1. Отгоре се нареждат няколко кръгчета от лимон. По време на готвенето, което е около 40 минути на умерен котлон, по-скоро към по-слаб, може да се долее гореща вода, ако е необходимо.

След като са готови, се добавя и парчета хубаво масло и се поливат със сок от лимон.

Турските постни лозови сармички са много вкусни.

Поднасят се с цедено кисело мляко с копър.

Източник: приятелка от Турция

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: