Пухкав тутманик с масло

Сия РибагинаСия РибагинаМастър Шеф69496120485
23/08/2016
"Вкус от детството, мек, ароматен и много вкусен тутманик, който всички много обичаме "
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 558
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 800 г от брашното, ще ви е необходимо и още малко за доомесване, сложете го в купа и направете кладенче. Отделете жълтъка за намазване от едното яйце, а останалите сложете в кладенчето, посолете, сипете оцета и киселото мляко.

Загрейте леко прясното мляко и натрошете маята, сложете лъжица брашно и малко захар. Разбъркайте и оставете да шупне на топло. Когато маята удвои обема си я добавете към брашното и замесете меко тесто. Месете около 15 минути до хомогенна гладка тестена маса.

Покрийте тестото и оставете да втаса за час. Направете плънката, като разбиете яйцата и натрошете сиренето. Разбъркайте получената смес. Втасалото тесто размесете отново, разделете на 4 бр. равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с диаметър около 30 см.

Вземете първата кора, намажете с масло, върху нея сложете втората, пак намажете с масло, следва третата, пак масло и накрая завършете с четвъртата. Върху последната разпределете сместа от яйцата и сиренето.

Навийте на руло и разрежете на 10 части. Получават се кръгчета с формата на охлюв. Намажете тава с малко олио и подредете получените тестени охлювчета, като ги поставяте легнали.

Намажете тутманика с разбит жълтък, покрийте и оставете за половин час да втаса отново. Сложете тавата във фурната на 170 градуса за около 50-60 минути до златисто-кафяв цвят.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар