Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Селска домашна лютеница

Селска домашна лютеница

Bozhidar AnakievBozhidar Anakiev
Новак
122
Селска домашна лютеница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
420 мин.
Порции
70
"Вкусна домашна лютеница, която обожаваме да хапваме, намазана на дебел комат хляб!"

Необходими Продукти

  • домати - 40 кг
  • чушки - 40 кг
  • патладжани - 5 кг
  • лук - 5 кг кромид (придава невероятна сладост на лютеницата)
  • моркови - 3 кг
  • захар - 2 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.ч.
  • черен пипер - 30 г
  • джинджифил - 20 г (по желание)
  • кимион - 10 г (по желание)
  • олио - 1.2 л
  • сол - на вкус
  • хляб - 1 бр. най - важното
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо да кажа - най-голямата грешка е да източиш водата на доматите (вярно, че по-бързо става, но за сметка на това продуктите не увират достатъчно .... абе, зле стават нещата).

Правя лютеница над 10 години вече.

Продуктите, които използвам, са само домашни, сам си ги гледам и не излиза никак евтино.

Аз имам голяма тава за лютеница - 60 см диаметър и 30 см висока (100 л) медна.

Приготвя се от минимум 3-ма - сам човек да не се захваща, страшно много работа е, при това цял ден без почивка - няма време за почивка (и за ядене)

Приготвяне на лютеницата:

Предния ден се изпичат чушките и се обелват и прибират в хладилника (моят е голям и има място) - само това.

На другия ден:

Ставане в 6.00 ч. - миеш се, оправяш се, пиеш кафе и се започва....

6.30 ч. - измиване и почистване на доматите (участваме и тримата).

6.50 ч. - рязане на доматите - на по-едро (участват двама души - другият подготвя огнището и тавата).

7.00 ч. - Палене на огнището (аз вече не паля - използвам газова перестия, голямо удобство е) и изсипване на нарязаните домати до тук и се започва с бъркането. В началото е от време на време, защото доматите пускат достатъчно сок и вода, за да не загорят. Другите двама продължават да режат домати.

7.30 ч. - Изсипване на другите домати (горе-долу 2/3 от доматите).

8.00 ч. - Изсипване в тавата и на останалите домати.

8.20. ч. - Идва някои да ме смени на бъркането.

8.30 ч. - Сглобявам машинката за мелене (аз имам електрическа с приставка за отделяне на люспи и семки) и започвам да меля чушките, а свободният човек реже патладжаните и ги слага във фурната да се изпекат (отнема му около час време), докато се пекат патладжаните се почистват и нарязват на едро (около 2 см) морковите и се слагат в една тенджера да врат, за да омекнат малко (врат около 30 мин). Патладжаните вече са се изпекли, посоляват се и им се слага оцет, оставят се за около 20 мин да престоят, за да им излезе горчилката.

10.00 ч. - Меля патладжаните.

10.10. ч. - Слагам патладжаните, чушките и морковите в тавата при доматите.

10.20 ч. - Аз започвам да бъркам, а другите двама започват да белят и режат кромида (по на едро). Вече се бърка постоянно, защото сместа става много гъста и има опасност да загори.

11.00 ч. - Слагам кромида при останалите продукти. Останалите мият и почистват посудата, които сме използвали досега.

13.00 ч. - Слага се на децата да ядат - каквото сме приготвили - нещо на бързо. Останалите ядат, ако имат време. Аз нямам - бъркам......

14.00 ч. - Сглобявам машината с приставката за отделяне на шлюпките и семките. Неслучайно е толкова късно - вече всичко се е разварило много добре и всички е достатъчно омекнало, за да мине бързо през машината. Приготвям си една маса до огнището, на която поставям машината, една голям тава (имам една от алпака 60/40/13 см) и една купа за отпадъчния материал (шлюпките и семките) и две много големи пластмасови, много чисти кофи 60 литрови и една полога (пластмасова мензура 1 л). Започвам за прекарвам цялата смес от тавата през машината без да махам тавата от огъня.

Когато съм прекарал около 2/3 от материала през машината, изсипвам останалия материал от тавата в едната кофа и давам да се измие тавата. Голямата тава, където досега съм прецеждал лютеницата, вече се е понапълнила и затова я изсипвам в другата кофа и продължавам да прецеждам останалото количество материал. Когато измият тавата (за около 15 мин), я връщам на огъня и изсипвам от кофата пречистения материал. Ако сте на дърва, не гасете огъня.

Продължавам да прекарвам останали материал през машината, докато го мина всичкия, и го изсипвам и него в тавата - отнема ми 1 час. Така пестя време с повторното завиране на материала. На някой може да му се стори, че вече му е готова лютеницата, като мине материалът през машината - да, ама не. Има още доста време, докато стане този материал лютеница.

15.00 ч. - Някой ме сменя на бъркането и така се редуваме през половин час, защото вече всички започваме да се уморяваме лека-полека. Приготвят се и бурканите, в които ще пълним лютеницата.

18.00-18, 30 ч. - Материалът вече се е сгъстил достатъчно и започва де се пече лютеницата (разпознава се като вече не пльоска, а само излиза горещ въздух при мен, материалът ми е твърде много, за да позная, като дръпна с бъркача, и ми остави диря). Препържваме олиото (винаги го правим).

19.00 ч. - Слагам оцета, захарта и разбъркваме и опитваме, ако има нужда прибавяме още малко захар или оцет. Прибавяме олиото и бъркаме. докато поеме (поема за около 20 мин)

19.30 ч. - Прибавяме подправките и бъркаме още 10 мин и сваляме от огъня.

19.45 ч. - Започваме да пълни бурканите.

20.45 ч. - Бурканите са пълни. Идва време на една последна съставка, която не използвахме никъде до сега - ХЛЯБЪТ.

Та взимате хляба и започвате да топите в тавата и да ядете, докато ометете хууубаво тавата - мноооогоооо е вкусно.

Затварям бурканите с домашна лютеница и ги изварявам (да се стерилизират).

22.00 ч. - Гася огъня. Бурканите със селска домашна лютеница за зимата са готови.

А, да, излизат около 70 бурканчета за лютеница (от 350-400 мл)

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за домашна лютеница, като нашата лютеница на фурна, вкусна едросмляна лютеница или този класически домашен айвар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
516
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Количеството може да се коригира/изчисли/, но едва ли някога са знаели за джинджифил, че да се слага в лютеницата, но ....
08.09.2024 14:05
Людмил
Людмил
Ти добре ли си или си ял развалена лютеница ?
Първо никой него интересува колко сте и какво правите ! После това са промишлени количества Трето представи рецептата ! колкото по кратко толкова по-добре
Божеееее.......аз се отказах да чета
25.09.2019 18:57
3
9
Неда Дочева
Неда Дочева
Я не се излагайте бе хора. 25 кг червена капия,12 кг патладжани, 5 кг.доматено пюре готово.печените чушки и патладжани, обелени и смелени. Слагате 1,5 лт.олио в тавата, като загрее сипват смислените чушки да се изпари водата им,после отредените и смелени патладжани. Накрая доматено пюре и да поври малко. Свали от огъня, добави захар,сол,черен пипер на вкус и малко кимион. После в буркани и 10-15 минути на огъня за капачката. Приятен апетит.
05.09.2019 20:58
5
3
Росен Василев
Росен Василев
И колко хора могат да си позволят тази рецепта, лично аз - не!? Та това са почти промишлени количества...
29.08.2019 00:04
4
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Страхотно описание браво! Само за кромида - лук не слагаме ние, но ще пробвам с по малко количество да видим разликата.
06.09.2016 11:02
10
2
1
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Здрасти. Рецептата е страхотна! Исках да натисна 5, но гласувах с 4, извинявам се. Върнахте ме в детството ми!
02.09.2016 00:19
9
1
Албена Асенова
Албена Асенова
Уау,е това се казва готвене и подробна рецепта!Няма начин да не вкусна!
01.09.2016 17:26
11
2
Fat Berta
Fat Berta
Ехаа...Браво! По прецизното описание си личи, че ще да е най-вкусната лютеница :)
01.09.2016 10:26
5
2
Mariane
Mariane
За първи път през живота ми ми се прииска наистина да направя лютеница. Невероятна рецепта - прецизна, точна и наистина подробна. Право в десетката! Божидар, пиши ме доброволец за следващата порция лютеница! Ще помагам и с правенето, и с яденето!
01.09.2016 09:57
8
1
1
Покажи всички подкоментари