gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена питка с цветя

Сватбена питка с цветя

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Сватбена питка с цветя
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
20/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Когато не може да намерите точните думи, пожелайте щастие и дълъг семеен живот с тази сватбена питка с цветя"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 - 500 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • яйца - 2 бр + 1 жълтък
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 1 кг
  • масло - 80 - 100 г за намазване на корите
  • сусам
  • тесто за декорация
  • брашно - 85 г
  • вода - 50 мл
  • нишесте - 35 г
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята с малко топло мляко, захар и брашно. Разбиваме яйцата с останалото мляко. Пресяваме брашното и солта, правим кладенче и сипваме яйчената смес и шупналата мая.

Замесваме гладко тесто, което оставяме да втаса след което го разделяме на 12 топки като 4 по-големи, 4 средни и 4 малки. От големите разточваме обли кори, които мажем с масло (без последната). Режем ги през средата на 8, без да стигаме до краищата. Всяко листо обръщаме назад, цепваме по средата и промушваме върха му отдолу нагоре.

От средните кори по същия начин, като ги режем на 8 отделни триъгълника, цепваме пак промушваме и редим листата от вътрешната част на питката между големите. Най-малките по същия начин.

Оставяме питката да втасва и през това време правим тестото за декорация, като го делим на 3. По-голямото оцветяваме в розово с червена сладкарска боя на прах - зелена и жълта.

Оформям розите като изрязвам кръгчета, които съединявам и оформям с пръсти. Листата режа ръчно с остър нож. Мажа питката с жълтък, малко мляко и олио, поръсвам със семена и пека в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: