gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Ароматна пухкавелка с топено сирене

Ароматна пухкавелка с топено сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Ароматна пухкавелка с топено сирене
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 17ВИДЕО
20/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"За любителите на вкусни питки е това завладяващо предложение с ароматно сърце от топено сирене!"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък остава за намазване)
  • вода - 250 мл топла
  • кисело мляко - 200 г
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 5 с.л
  • брашно - около 1 кг за омесване на средно твърдо тесто
  • топено сирене - 1 кутийка млечно
  • сирене - 100 г
  • масло - за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С изброените продукти замесвам тесто, което деля на 2 еднакви топки и 1 по-малка топчица за оформяне центъра на питката.

От двете големи топки всяка разделям на 2 (получават се 4 еднакви топки). Две от тях разточвам на правоъгълни кори, които мажа с масло и поръсвам с топено сирене и малко краве сирене. Навивам ги на 2 рула, от другите 2 разточвам 2 кори и готовите рула слагам по средата им, отстрани нарязвам на тесни ленти както съм показала на снимката и оплитам, като редя наляво и надясно.

Готовите плетеници се поставят в тава с хартия за печене. От по-малката топчица разточвам малка кора, която мажа с масло и завивам на тънко руло. Разрязвам го на 2 и усуквам. Мажа питката с жълтък, малко мляко и олио и пека в загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
526
41
30
20
11
Дай твоята оценка: