Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с куркума и цветенца

Питка с куркума и цветенца

Питка с куркума и цветенца
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Не просто питка, а истинско произведение на изкуството, което ни е страх да разчупим"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г свежа
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • масло
  • за бялото тесто
  • брашно
  • вода
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбива в хладката вода със захарта и се оставя да шупне. Сипва се в пресято брашно, добавят се прясното мляко, солта, една супена лъжица масло и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване.

Прибавя се и куркумата. От нея тестото променя цвета си. Замесва се средно меко тесто, оставя се да втаса 30 минути. Разделя се на две части,

Едната се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и се навива на руло, нарязва се на шайби, които се нареждат по стените на тавата.

Втората част тесто се оформя на питка и се нарежда в средата, да запълни тавата. Замесва се бялото тесто за декорация от вода, брашно и сол. Разточва се на кръгла кора и се изрязват кръгчета.

Прегъват се през средата на две и двата края се прищипват, оформят се цветята От малки фитилчета се правят листенцата. Оставя се питката още 10 минути, намазва се с разбит жълтък и поставяме украсата. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: