Празнична погача за кръстница

Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522041396
"Да те изберат за кръстник е голяма чест, която се отбелязва и с чудесна погача, като тази тук "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
  • Преглеждания общо2 274
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Поръсете солта и добавете леко разбитите яйца, киселото мляко и маята, разтворена със захарта в прясното мляко. Замесва се тесто и се оставя малко да се отпусне.

Разделете тестото на части - 1 малка топка за средата, 1 голяма за рулото , 3 средни за големите листенца и 3 малки за малките листенца. Разточете топката за рулото на правоъгълна кора, с дължина обиколката на тавата. Намажете с олио и навийте на стегнато руло. Сложете го в намаслената тава.

Трите средни топки разточете на кръгли кори. Намажете първата с олио, покрийте с втората, пак намажете и поставете третата. Нарежете на 8 триъгълника. На всеки направете разрез и промушете върха на триъгълника през него. Така направете с останалите триъгълници. Подредете ги върху рулото в тавата.

Разточете малките топки тесто и ги сложете една върху друга, като намазвате с олио. Нарежете ги на 8 триъгълни парчета - 4 по-големи и 4 по-малки. Всяко поставете между големите листенца, като първо поставите по-големите през едно, а след това по-малките и леко ги разлиствате.

В средата поставете малката топка и ако ви е останало тесто, направете няколко розички. Оставете погачата да втаса и я намажете с жълтък разбит с прясно мляко. Печете на 200 градуса около 40 минути.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар