Сметанова погача
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сметанова погача

Сметанова погача

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k6k2k4k6
Сметанова погача
Снимка: Добринка Петкова
1 / 6
08/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
"Съвършената погача се прави с много желание, сръчност и ...ами сметана"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята заедно със захарта в топлото прясно мляко. Пресейте брашното, добавете солта и заедно с останалите продукти замесете меко и еластично тесто.

Оставете да се отпусне за десетина минути. Разделете тестото на части - 1 голяма за рулото, една средна за дъното на погачата и 5 малки топки.

Разточете голямата топка на правоъгълна кора. Намажете я с олио и навийте на стегнато руло. Нарежете на парчета около 1.5 см и ги подредете изправени по стените на тавата (виж снимките).

Средната топка разточете и я поставете на дъното. Намажете я с олио. Всяка малка топка разточете на елипса и я намажете с олио. Завийте на руло и срежете краищата, като в средата трябва да остане цяло (около 2см).

Усучете краищата (виж снимката) и ги съберете. Наредете ги в тавата като цвете. От останалото тесто направете малки розички.

След като втаса, я намажете с жълтък разбит с малко мляко и печете на 200 градуса до готовност.

Сметановата погача е много вкусна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: