Содена питка за Бъдни вечер

Христилияна ЛичеваХристилияна ЛичеваМастър Шеф346953496
23/09/2018
"Традицията повелява на Бъдни вечер да се меси содена питка, вкусна и красива като тази тук "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо174 514
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • олио - 3 супени лъжици
  • оцет - - 1 супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче. Содата за хляб се погасява във оцета. След като се погаси содата се добавя към брашното. Добавят се и останалите продукти.

При постоянно бъркане се добавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се оставя на страни за около десетина минути да почива.

В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката. Отгоре питката се набожда цялата със вилица, за да не се пукне. Готовата пита се помазва само с олио.

Отгоре украсата е направена от брашно, сол и вода. Пекох содената питка на 200 градуса, за около 30-35 минути. След като се извади от фурната питата се поръсва със вода и се завива със кърпа, за да омекне.

В питата по желание може да сложите и стотинка.

Рейтинг

5 6
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димитър Дадачев
Всичко е добре , но това СЪС ми идва в повечко , това змийска питка ли или съсодена ?!??!?
13
13