gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Двойно висока и пухкава пита

Двойно висока и пухкава пита

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Двойно висока и пухкава пита
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
25/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Когато питката е двойно по-висока и пухкава, тя е и двойно по-вкусна"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр
  • прясно мляко - 700 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • мая - 1.5 кубче
  • брашно - около 2 кг
  • масло - или олио за намазване корите
  • сусам
  • мак
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам първо брашното със солта в голям съд. В по голяма купа активирам маята със 150 мл мляко, 1 с.л захар и 1 лъжица брашно.

Когато маята е готова и съм разбила яйцата с другите продукти замесвам тесто не много твърдо. Покривам го и оставям на топло да втаса. Тестото деля на 3 части като едната е по-малка.

От по-големите части всяка деля на 2 и всяка разточвам на кора, получените 2 кори слагам една върху друга, като съм намазала едната с олио или масло. Навивам ги заедно и полученото руло режа на колкото триъгълника искам, в моя случай са 7. От другите 2 по същия начин и пак получавам 7 триъгълника.

В голяма висока тава редя всичките триъгълници като цвете. От малкото топче тесто също разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло, режа на тесни рулца около 1 см и редя в центъра на питката като друго цвете. Оставям питката да втаса и мажа с разбитото яйце, мляко и олио.

По желание се поръсва питката със семена и пека в загрята фурна. Също по желание е декорацията от малки и големи бели сърца, които суша във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: