Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с коричка от сирене Чедър

Хляб с коричка от сирене Чедър

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Хляб с коричка от сирене Чедър
Снимка: marcheva14
5 / 6
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Усещате ли прекрасния аромат на топъл хляб със сирене? Перфектно допълнение за есенните вечери."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • чедър - 100 г + 50 г сирене
  • вода - 360 мл стайна температура
  • суха мая - 1/4 ч.л. бързодействаща
  • царевично брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна- 240 градуса;

Чугунена тенджера или такава с дебело дъно;

Не се работи с миксер. Не се измесва, а се разбърква с дървена лъжица.

В купа се смесва брашното, солта, чесънът на прах и настърганото сирене на едрото ренде. Разбърква се.

В 60 мл вода се разтваря сухата мая и се добавя към брашнената смес. Разбърква се. Добавят се и другите 300 мл вода. Разбърква се с дървена лъжица, докато се комбинират съставките.

Купата се покрива с фолио и се оставя на стайна температура за 16-18 часа да втасва тестото.

След като са изминали часовете, се наръсва с брашно плотът и се изсипва тестото с помощта на широката шпатула и с нея започва да се прехвърля от всички страни към центъра.

Тестото е изключително лепкаво, но така трябва да е! С набрашнени длани се оформя топка тесто. Върху чиста кърпа се поръсва царевично брашно и малко бяло брашно, поставя се тестото, завива се в кърпата и се оставя да втаса отново за още 2 часа.

Фурната се включва на 240 градуса заедно с тенджерата без капак и се оставя така за около 30 мин.

Тестото се изсипва в горещата тенджера, поръсва се с настъргано сирене - 50 г, и се похлупва със студения капак. Така ще се създаде конденз и тестото ще се изпече по-добре.

Пече се за 25-30 мин.

Маха се капакът на тенджерата и се оставя за още 20 минути на 230 градуса. Охлажда се и след това се нарязва с назъбен нож.

Хлябът с коричка от сирене Чедър е готов.

Източник: Английска кухня

Забележка: На подобен хляб без измесване съм пускала рецепта, но този има допълнителни съставки като сиренето, чесън и най-важното е, че се работи първо с много малко мая - така, както аз обичам, да не ми ухае на мая, и също много важно е дългото втасване на тестото, което го прави много хубав отвътре на големи и красиви шупли, а сиренето дава уникален аромат и вкус.

Коричката на този вид хляб е превъзходно хрупкава. Тъй като ми остана едни 50 г сирене, аз ги поръсих и тях върху хляба преди изпичането, което създаде превъзходен хрупкав и по-плътен слой на сирене и топъл хляб.

Чудесна и изключително лесна рецепта и силно я препоръчвам.

Градусите трябва да се спазват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Качвам още една снимка с днешен направен хляб с Чедър . Нарязани филийки и парче хубаво масло. Няма друго такова удоволствие с топъл ароматен хляб и масло. Не е необходимо нищо повече, в него има достатъчно аромати и вкусове. Жалко че никой не се опита да го направи и да качи снимка. Наистина погачите са изключително красиви, но винаги имат един и същи вкус, за мен са просто хляб, докато тук има нещо различно, дали ще е Пармезан или Чедър или друго ароматно твърдо сирене вкусовете са винаги много различни, а за ароматите които се разнасят , то трябва да се опита да се усети и вкуси.
27.10.2016 23:44
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Мария, от сухите ползвам на Йоткер, Аз също не обичам да слагам по много мая, дори вече ако в рецептата е 1 кубче аз слагам половин. :)
05.10.2016 07:47
marcheva14
marcheva14
Ваня, не може да не си ползвала, просто не знаеш , че е бързодействаща - saf - instant френската по 11 г пликчето. Тя е за 1 кг брашно и аз я деля на четири , защото обичам малко мая да има в тестата. Винаги стават. Когато работя с 1 кг брашно слагам половин пликче.
05.10.2016 01:19
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много добре е изпечен от всякъде, и вкуса предполагам е страхотен. Коя марка е маята - бързодействаща не съм пробвала досега.
05.10.2016 00:55
marcheva14
marcheva14
Добавям две снимки на хляб само с пармезан, като показвам и долната му страна за да се види колко добре е изпечен. Чудесен хляб - истински.
04.10.2016 23:25