gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Български ябълков пай

Български ябълков пай

Български ябълков пай
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
01/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусен и ефектен ябълков пай за почивните дни!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • масло - 100 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л. равна
  • брашно - 300 г
  • плънка
  • ябълки - 2 бр.
  • кафява захар - 3 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • орехи - 3 - 4 бр. счукани
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне.

Тестото се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне. През това време се обелват ябълките и се нарязват на кубчета. Смесват се с кафявата захар, канела, галета и счукани орехи.

Изважда се тестото и се отделя част от него за декорация. Останалото се разделя на две топки, като едната е по-голяма и е за основата. Голямата топка тесто се разточва върху набрашнен плот с диаметър по-голям от тавата, в която ще печем, а тя е 20 см.

С точилката се прехвърля в тавичката върху хартия за печене, предварително намокрена и отцедена, оформя се ръб и по стените. С вилица се набожда дъното. Сипва се плънката и се разпределя равномерно в тавата.

Разточва се втората топка тесто и с нея се покрива плънката. Подвива се като бордюр и се притиска с вилица. От оставеното тесто за декорация се изрязва форма на ябълка с дръжка и листенца. С четка се намазва отгоре с малко олио и залепваме елементите.

Останалото малко тесто от изрезките оформих на топченца по краищата. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 -35 минути. Изважда се и охлаждаме в тавата, после се изважда и поръсваме с пудра захар. Вкусно и ефектно!

Източник Ивана Кръстева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: