gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Батати с апетитна плънка

Батати с апетитна плънка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
6957k2k12k5
Батати с апетитна плънка
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
20/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Ако никога не сте опитвали сладки картофи, сега е момента да се поправите. Вижте рецептата за вкусни сладки картофи с апетитна неустоима плънка и опитайте. Невероятни са!"

Необходими Продукти

  • батати - 4 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • за плънката
  • лук - 2 глави кромид
  • чоризо - 300 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сол
  • мащерка
  • черен пипер
  • люти чушки - половинка
  • кашкавал - 300 г
  • зелен лук - половин връзка пресен
  • магданоз - няколко стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете по-едри батати, почистете ги с четка и измийте много добре под течаща вода.

Сложете ги в тава без да ги белите, полейте върху тях зехтина, посолете и поставете в загрята фурна на 180 градуса да се запекат за около 50 минути, като периодично ги обръщате. Извадете картофите и оставете да изстинат.

Почистете лука и нарежете на дребно. Сложете в тиган зехтина и добавете лука, запържете. Нарежете чоризо на дребни парченца и го сложете при лука в тигана. Разбъркайте и пържете около 5 минути и махнете от котлона.

Разрежете бататите през средата по дължина на две половини. С лъжица издълбайте внимателно вътрешността на картофите, като оставите дъното и страните цели. Трябва да се получат като лодки.

Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

В купа сложете отделената вътрешност на бататите, сложете запържения лук с чоризо и подправете със сол, черен пипер, мащерка и лимонов сок.

Настържете кашкавала, и сложете половината от него в плънката. Зеления лук и лютата чушка нарежете на ситно и добавете и тях, разбъркайте всичко.

С тази смес напълнете получените картофени лодки. Върху всяка поръсете с малко от останалия кашкавал.

Сложете тавата в загрята фурна на 180 градуса до разтапяне и златист цвят на кашкавала, около 10-15 минути.

Преди поднасяне поръсете пълнените картофи с нарязан на ситно магданоз.

Бататите с апетитна плънка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка: