Зрял боб - буркани

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9852k2
Зрял боб - буркани
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
03/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4 буркана
"Вземете пример от предвидливите домакини, които винаги имат на разположение готов боб - хем за манджа, хем за салата"

Необходими Продукти

  • боб - 1 кг ( шарен)
  • вода - 4.5 литра
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства и слага в голяма тенджера, след което се прибавя водата и се вари на умерен огън за 3 часа след завирането. Периодично се разбърква. След като са минали трите часа се прибавя сол на вкус и още докато е топъл бобът (заедно с бульона ) се пълни внимателно в бурканите (чисти и напълно сухи).

Бурканите се затварят хубаво с капачките и се слагат в подходящ съд (тенджера, казан, тенекия), заливат се с топла вода (доста над капачките ) и се слагат да врят за още час-час и половина в зависимост от самия боб. След това бобът е готов.

Така приготвен бобът е изключително удобен за употреба, защото е напълно сварен и ястията, които искаме да приготвим с него са готови за нула време. Може да се използва и за салати, като е необходимо просто да се отцеди и прибави към останалите съставки.

Рецептата е дадена за 1 кг боб, за да се изчисли по лесно, но това не означава, че не можете с нея да сварите и 100 кг боб :)

Ако прецените че е прекалено гъст бобът преди да го напълните в бурканите (докато още ври) долеите желаното количество вода, а ако е твърде много бульона за вас, то тогава напълнете в буркана само боба и след това желаното количеството от бульона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: