Зрял боб - буркани

03/10/2016
Наталия Петрова
отНаталия ПетроваГотвач3536692572
"Вземете пример от предвидливите домакини, които винаги имат на разположение готов боб - хем за манджа, хем за салата "
Приготвяне15 мин.
Готвене180 мин.
Общо195 мин.
Порции4 буркана
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 607
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • боб - 1 кг ( шарен)
  • вода - 4.5 литра
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства и слага в голяма тенджера, след което се прибавя водата и се вари на умерен огън за 3 часа след завирането. Периодично се разбърква. След като са минали трите часа се прибавя сол на вкус и още докато е топъл бобът (заедно с бульона ) се пълни внимателно в бурканите (чисти и напълно сухи).

Бурканите се затварят хубаво с капачките и се слагат в подходящ съд (тенджера, казан, тенекия), заливат се с топла вода (доста над капачките ) и се слагат да врят за още час-час и половина в зависимост от самия боб. След това бобът е готов.

Така приготвен бобът е изключително удобен за употреба, защото е напълно сварен и ястията, които искаме да приготвим с него са готови за нула време. Може да се използва и за салати, като е необходимо просто да се отцеди и прибави към останалите съставки.

Рецептата е дадена за 1 кг боб, за да се изчисли по лесно, но това не означава, че не можете с нея да сварите и 100 кг боб :)

Ако прецените че е прекалено гъст бобът преди да го напълните в бурканите (докато още ври) долеите желаното количество вода, а ако е твърде много бульона за вас, то тогава напълнете в буркана само боба и след това желаното количеството от бульона.подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар