gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Брюле»Крем Брюле от моята кухня

Крем Брюле от моята кухня

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Крем Брюле от моята кухня
Снимка: marcheva14
1 / 4
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
21 мин.
Порции
6
"Удоволствие за сетивата от копринено нежен яйчен крем и златист хрупкав карамел."

Необходими Продукти

  • жълтъци - 6 бр. на стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • ванилия - 1 1/2 ч.л. екстракт
  • сметана - 30 - 35 % - 500 мл висок процент
  • захар - на всяка шола по 1 с.л. кристал (за горене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да се работи само с тел за разбиване, може и с миксер;

Фурна - 165 градуса;

Шоли - 6 бр.;

Горелка.

В по-голяма купа с тел за разбиване се разбиват жълтъците, захарта и ванилията до побеляване.

В тенджерка се изсипва сметаната и се слага на умерен огън да се сгорещи до момента, в който започнат да се проявяват мехурчета отстрани на тенджерката. Сваля се от огъня и на тънка струйка се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.

Сместа се изсипва в шолите през голяма цедка, така се избягва пяната, която се е образувала при разбиването. Може и да се помага с лъжица, която обира пяната в цедката.

Шолите се слагат на водна баня. Пече се на 165 градуса за около 30-35 мин. Охлажда се напълно.

Преди поднасяне във всяка шола се изсипва по 1 с.л. бяла захар и с горелка се изгаря до карамел.

Кремът Брюле от моята кухня е готов.

Източник: Френска кухня

Забележка: Изключително лесен и вкусен десерт. Ползвала съм горелка за приготвяне на карамел от посипаната захар. Когато се прави карамел при този крем, той трябва да стане отгоре като стъкло и е приятно, когато се разчупи с лъжичката, това е истинският крем Брюле, да се усеща хрупкав карамел. Точно и такава снимка пускам, да се види как се е разчупил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: