gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Брюле»Крем Брюле от моята кухня

Крем Брюле от моята кухня

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k8k1
Крем Брюле от моята кухня
Снимка: marcheva14
1 / 4
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
21 мин.
Порции
6
"Удоволствие за сетивата от копринено нежен яйчен крем и златист хрупкав карамел."

Необходими Продукти

  • жълтъци - 6 бр. на стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • ванилия - 1 1/2 ч.л. екстракт
  • сметана - 30 - 35 % - 500 мл висок процент
  • захар - на всяка шола по 1 с.л. кристал (за горене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да се работи само с тел за разбиване, може и с миксер;

Фурна - 165 градуса;

Шоли - 6 бр.;

Горелка.

В по-голяма купа с тел за разбиване се разбиват жълтъците, захарта и ванилията до побеляване.

В тенджерка се изсипва сметаната и се слага на умерен огън да се сгорещи до момента, в който започнат да се проявяват мехурчета отстрани на тенджерката. Сваля се от огъня и на тънка струйка се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.

Сместа се изсипва в шолите през голяма цедка, така се избягва пяната, която се е образувала при разбиването. Може и да се помага с лъжица, която обира пяната в цедката.

Шолите се слагат на водна баня. Пече се на 165 градуса за около 30-35 мин. Охлажда се напълно.

Преди поднасяне във всяка шола се изсипва по 1 с.л. бяла захар и с горелка се изгаря до карамел.

Кремът Брюле от моята кухня е готов.

Източник: Френска кухня

Забележка: Изключително лесен и вкусен десерт. Ползвала съм горелка за приготвяне на карамел от посипаната захар. Когато се прави карамел при този крем, той трябва да стане отгоре като стъкло и е приятно, когато се разчупи с лъжичката, това е истинският крем Брюле, да се усеща хрупкав карамел. Точно и такава снимка пускам, да се види как се е разчупил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Илияна, на инфрачервения реотан би трябвало да стане, но предварително го загрей много силно за да хване само горната коричка, но бъди и много внимателна да не прегори. Сметаната задължително трябва да е животинска с висок процент масленост , 30-35% ще ти изброя сметаните които ползвам: President, Elle & Vire ,H Schlagsahne и на Pilos. Всяка една от тях става, даже и да е за готвене ти ще добавиш захар на вкус и готово. Има ги по магазините в големите вериги. Никога не ползвай сметана на Хопла, тя става само за украса на торта . Много добра е тази, H. Schlagsahne от Била е и на много добра цена от 1 80 лв, също и Pilos тя е от Лидл около 2 и нещо лв. Другите са френските.
Пуснах го този крем Брюле, защото някъде бяхме коментирали как се прави и дали някой го е приготвял, съответно казах че имам рецепта, правя го но нямам снимка в момента за да го пусна, и набързо го забърках и сега го пускам.
07.10.2016 12:21
1
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
не съм хапвала такъв крем, изглежда много апетитен, но нямам горелка, дали ще се получи с нагряване във фурната с горния инфрачервен реотан и сметаната каква е, в магазините ни се продава течна или за готвене или сладка в кутийки картонени , коя трябва да използвам за рецептата
07.10.2016 07:10
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Десертът наистина е разкошен и много добре описан. И на мен ми липсва горелката!
06.10.2016 23:15
marcheva14
marcheva14
Сийче, купи една горелка и не се занасяй повече. Трябва си и ще ти върши страшна работа не само за този десерт. Колко струва....моята е елементарна и струваше около 50-55 лв, ама си купи и една туба с газ ,че бързо свърша.
Тази рецепта е перфектна, силно я препоръчвам. При нея грешка не може да има.
06.10.2016 22:30
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Като гледам каква чудесна хрупкава коричка се е получила оставам без думи и ми иде да скоча да си търся горелка. Все се каня да си купя, чудесен десерт и като го гледам, сякаш чувам как карамела пука при разчупването.
06.10.2016 22:25