Ризото Миланезе от моята кухня
Rižoto milaneze iz moje kuhinje
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото Миланезе от моята кухня

Ризото Миланезе от моята кухня

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k5k1
Ризото Миланезе от моята кухня
Снимка: marcheva14
1 / 4
09/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Ризото Миланезе - усещате за аромата и духа на Италия?"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Важно е всички продукти предварително да са готови и подредени.

1. Започва се първо с 100 мл гореща вода с която се залива шафранът. Оставя се настрани.

3. Главата лук се наситнява или минава през блендер за няколко секунди.

4. Тенджера с дебело дъно.

5. Оризът Арборио по принцип не се мие, но ако има желание някой се измива леко в цедка, само се минава през студената вода, изцежда се и се поставя върху кърпа, за да се попие всякаква влага.

6. Тенджерата се слага на умерен котлон с 2 с.л. масло и малкото зехтин, прибавям малко зехтин за да не загори маслото. Добавя се наситнен лук и се разбърква докато промени цвета си. Внимава се да не загори. Добавя се ориз и се разбърква докато стане прозрачен в края на зърната, а по средата да остане бял. Това отнема около 2 до 3 мин.

7. След като е готов се добавя сухото бяло вино и се разбърква непрекъснато докато се поеме и когато изври се добавя кафяна чашка от бульона, разбърква се докато се поеме изцяло течността, добавя се отново чашка бульон и така докато свърши бульонът, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица. След като свърши тази течност и се е поела изцяло от ориза се добавя шафранът през цедка, разбърква се докато се поеме и тази течност. Добавя се останалото масло и половината пармезан и се разбърква за още 3 до 4 мин на слаб огън. Сервира се в подходяща чиния и се посипва с останалия пармезан.

Източник: италианска кухня

Забележка: ВАЖНОТО Е разбъркване, малко течност, разбъркване и разбъркване. Оризът трябва да остане Al dente, което означава да не е разварен, да се усещат зърната и леко твърд или когато се опита в началото се усеща като крем в устата, а после е като леко твърда дъвка, как да го обясня...

Ползвала съм бяло вино - VINHO VERDE, което е с прекрасен аромат. Ризотото не е просто ориз, а ориз приготвен по специален начин и пак повтарям основното правило е: течността малко по-малко и разбъркване непрекъснато. Пускам и снимка на потопения шафран в горещата вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: