Начин на приготвяне
1. Важно е всички продукти предварително да са готови и подредени.
1. Започва се първо с 100 мл гореща вода с която се залива шафранът. Оставя се настрани.
3. Главата лук се наситнява или минава през блендер за няколко секунди.
4. Тенджера с дебело дъно.
5. Оризът Арборио по принцип не се мие, но ако има желание някой се измива леко в цедка, само се минава през студената вода, изцежда се и се поставя върху кърпа, за да се попие всякаква влага.
6. Тенджерата се слага на умерен котлон с 2 с.л. масло и малкото зехтин, прибавям малко зехтин за да не загори маслото. Добавя се наситнен лук и се разбърква докато промени цвета си. Внимава се да не загори. Добавя се ориз и се разбърква докато стане прозрачен в края на зърната, а по средата да остане бял. Това отнема около 2 до 3 мин.
7. След като е готов се добавя сухото бяло вино и се разбърква непрекъснато докато се поеме и когато изври се добавя кафяна чашка от бульона, разбърква се докато се поеме изцяло течността, добавя се отново чашка бульон и така докато свърши бульонът, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица. След като свърши тази течност и се е поела изцяло от ориза се добавя шафранът през цедка, разбърква се докато се поеме и тази течност. Добавя се останалото масло и половината пармезан и се разбърква за още 3 до 4 мин на слаб огън. Сервира се в подходяща чиния и се посипва с останалия пармезан.
Източник: италианска кухня
Забележка: ВАЖНОТО Е разбъркване, малко течност, разбъркване и разбъркване. Оризът трябва да остане Al dente, което означава да не е разварен, да се усещат зърната и леко твърд или когато се опита в началото се усеща като крем в устата, а после е като леко твърда дъвка, как да го обясня...
Ползвала съм бяло вино - VINHO VERDE, което е с прекрасен аромат. Ризотото не е просто ориз, а ориз приготвен по специален начин и пак повтарям основното правило е: течността малко по-малко и разбъркване непрекъснато. Пускам и снимка на потопения шафран в горещата вода.