Начин на приготвяне
За тестото се разбиват жълтъците, захарта и 2 с.л. топла вода до побеляване. Добавяте брашното и разбърквате отново - получава се много гъста каша, почти тесто. Разбивате белтъците на твърд сняг и ги добавяте към сместа, като бъркате внимателно, на ръка, не с миксер.
Слагате какаото и ванилията, разбърквате още 2-3 пъти и изсипвате във форма за кекс с омазнени и посипани с брашно стени.
Използвайте по-малка форма, за да не стане тестото прекалено тънко, моята е с ширина 12 см на дължина 22 см. Пече се около 12 минути на 200 градуса във фурната.
След това слагате желатина в чашка с вода и го оставяте да набъбне. Разтопявате го на водна баня и го оставяте настрани.
Слагате млякото да се стопли на котлона и в него добавяте пудинга, предварително разтворен в 2-3 с.л. вода или мляко и 2 с.л. мед.
Разбърквате, докато кремчето се сгъсти и за да бъде достатъчно стегнато, накрая добавяте и половината желатин. Изливате върху изпечения блат и оставяте за няколко минути да се охлади.
Сладкото от смокини загрявате в тиган заедно с 1 с.л. мед и 1/2 ч.ч. вода и малко масло. Бъркате 2-3 минути, добавяте желатина и внимателно изливате върху сладкиша. Редите сурови ядки. Ядките може и да са предварително запечени на сух тиган.
Така ароматът им ще е много по-силен, но и се губят част от полезните им качества. Поднася се след поне 2-3 часа, за да стегне добре. Аз го правя вечер и за закуска плодовият сладкиш е готов.
Сладкишът със смокини и ядки е много сполучив.