Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Коледна пуйка с плънка от ориз и сушени плодове

Коледна пуйка с плънка от ориз и сушени плодове

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Коледна пуйка с плънка от ориз и сушени плодове2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
185 мин.
Общо
245 мин.
Порции
10
"Коледа е, когато се събереш с близките си, за да им дариш обич, но и Коледната пуйка с плънка от ориз и сушени плодове си я бива"

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 1 пуйка, голяма 3 - 4 кг
  • сушени кайсии - 150 - 200 г
  • масло - 200 г
  • ориз - около 500 г
  • магданоз - 1 връзка
  • смокини - 100 г сушени
  • стафиди - 60 г
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 2 броя
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - около 60 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - млян, на вкус
  • карамфил - 2 смлени зърна
  • канела - 1 щипка
  • мед - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете хубаво пуйката и я натъркайте със сол и черен пипер. Накиснете сушените кайсии за 30 минути в гореща вода. След това ги пасирайте заедно с маслото до получаване на еднородна каша.

Тази каша натъпчете равномерно между месото и кожата на пуйката, като разстилате с ръце. Смокините и стафидите също накиснете в гореща вода, но в отделен съд. Нарежете отцедените смокини ситно.

Сварете ориза за плънката до полуготовност и добавете накълцания магданоз. Загрейте олиото и задушете накълцаните лук, моркови и чесън.

Към тях добавете полусварения ориз, стафидите, смокините. Подправете със сол и черен пипер на вкус, щипка канела и счукания карамфил.

Напълнете пуйката с плънката и я зашийте. Сложете пуйката в намазнена вода с малко топла вода, намажете я хубаво с меда.

Пече се в загряна фурна на 200 градуса, като се покрива с фолио. Първите 45 минути се пече на 200 градуса, а след това на 180 градуса още 2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: