Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Най-вкусната джолан чорба

Най-вкусната джолан чорба

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
21/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Топ рецепта за ценители! Топла, вкусна и ароматна чорба, която ще ви накара да забравите за шкембето!"

Необходими Продукти

  • свински джолан - около 1200 г
  • сол
  • черен пипер
  • за чорбата
  • прясно мляко - 1 л
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 с.л
  • масло - 60 г
  • олио - 2 с.л
  • за овкусяване
  • оцет - 100 мл
  • чесън - 5 скилидки
  • лют пипер - 1 с.л люспи
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете джолана и го сложете в тенджера под налягане, сипете вода до максимума на тенджерата, подправете със сол и пипер и затворете тенджерата.

Поставете на котлона и включете на максимална температура, оставете да заври и да индикира, след това намалете на средна температура и оставете месото да се вари за 1 час.

Когато месото е готово, изкарайте налягането на тенджерата внимателно и я отворете, Извадете месото, прецедете бульона и го оставете настрани. Охладете малко месото и обезкостете, накъсайте или нарежете на малки парчета, за час варене месото трябва да е перфектно сварено и само да пада от кокала.

Сложете в тенджера прясното мляко и загрейте на котлона. На другия котлона сложете тиган, поставете маслото и олиото и загрейте, сложете червения пипер и го запържете за няколко секунди.Сипете два три черпака от отделения бульон на месото и разбъркайте.

Щом млякото кипне изсипете запържения пипер. Разбъркайте и долейте около 2 литра от бульона. Сложете в тенджерата и накъсаното на парчета месо, разбъркайте, подправете със сол и черен пипер и гответе 10 мин. Махнете джолан чорбата от котлона.

В купичка сложете оцета, подправете със сол и черен пипер. Почистете и накълцайте чесъна, сложете го при оцета и добавете лют пипер на люспи.

Поднесете чорбата в дълбока чиния или купичка и подправете с лъжичка от пикантната смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
517
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Два литра бульон + един литър мляко на 500 гр. обезкостеното месо, нещо не ми се вързва. Такава рядка чорба не бих ял.
19.01.2023 04:21
iramdeibg
iramdeibg
Току що я сготвих ,невероятна е . Много харесвам Шкембе чорба но хапвам само бульона ,шкембето го избутвам на страни (не ми харесва). Но тази рецепта е за хора като мен . С две леви ръце , защото не мога две яйца да сваря аз ги варя но те не омекват , чорбичката е невероятно вкусна .БЛАГОДАРЯ ВИ
06.04.2019 15:57
1
стефан
стефан
Рецептата е супер! Днес я сготвих стана много вкусна даже и жената дето не хапва шкембе чорба, с Джолана и хареса! Благодарности на София Рибагина!
21.10.2016 16:05
16
3
1
Покажи всички подкоментари
Hristo Tomov
Hristo Tomov
При варенето можете да добавите един морков,парче целина,картоф!По този начин ще овкусите чорбата,след като извадите месото пасирайте до гладкост,като по този начин ще уплътните чорбата!
19.10.2016 20:01
20
15
1
Покажи всички подкоментари