Начин на приготвяне
Почистете джолана и го сложете в тенджера под налягане, сипете вода до максимума на тенджерата, подправете със сол и пипер и затворете тенджерата.
Поставете на котлона и включете на максимална температура, оставете да заври и да индикира, след това намалете на средна температура и оставете месото да се вари за 1 час.
Когато месото е готово, изкарайте налягането на тенджерата внимателно и я отворете, Извадете месото, прецедете бульона и го оставете настрани. Охладете малко месото и обезкостете, накъсайте или нарежете на малки парчета, за час варене месото трябва да е перфектно сварено и само да пада от кокала.
Сложете в тенджера прясното мляко и загрейте на котлона. На другия котлона сложете тиган, поставете маслото и олиото и загрейте, сложете червения пипер и го запържете за няколко секунди.Сипете два три черпака от отделения бульон на месото и разбъркайте.
Щом млякото кипне изсипете запържения пипер. Разбъркайте и долейте около 2 литра от бульона. Сложете в тенджерата и накъсаното на парчета месо, разбъркайте, подправете със сол и черен пипер и гответе 10 мин. Махнете джолан чорбата от котлона.
В купичка сложете оцета, подправете със сол и черен пипер. Почистете и накълцайте чесъна, сложете го при оцета и добавете лют пипер на люспи.
Поднесете чорбата в дълбока чиния или купичка и подправете с лъжичка от пикантната смес.
Коментари